Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 29 вер 2018 11:00

Евакуатори, «листи щастя» та інспектори з паркування: Водіям приготували чергове «покращення»

Евакуатори, «листи щастя» та інспектори з паркування: Водіям приготували чергове «покращення»Шість місяців, відведених на підготовку водіям та місцевим органам влади, минули: 27 вересня Закон «Про реформування сфери паркування транспортних засобів» №2262-VIII набуває чинності.

Для водіїв та власників автотранспорту відбудеться чимало змін – окрім поліції за порушення правил паркування тепер слідкуватимуть й муніципальні інспектори. Вони ж матимуть право застосовувати евакуатори, але виключно в чітко визначених ситуаціях.

Інспектори з паркування фіксуватимуть порушення без участі водія – за допомогою фотокамер смартфонів або планшетів із спеціальним захищеним програмним забезпеченням. Вперше з’являться «тікети» на вітровому склі – повідомлення про фіксацію порушень.

Окрім цього постанови надсилатимуться поштою, на адресу власника автомобіля. Тобто, теоретично, через кілька днів від початку дії нового закону, у поштових ящиках можуть з’явитись перші «листи щастя».

Змінюється порядок сплати штрафів за ряд порушень. Щоправда, інформація про «збільшення штрафів у 20 разів» – невірна. Насправді, навпаки – вводиться пільговий період у 10 банківських днів, коли можна сплатити лише половину призначеної суми, і постанова вважатиметься виконаною. Далі діятимуть «старі» розміри штрафів, які не змінювались багато років. А от якщо ігнорувати накладене стягнення – тоді так, зміни є: на 31-й календарний день справа буде передана у виконавчу службу. В такому разі сума витрат зросте, як і час, необхідний на «закриття» всіх «задавнених» питань.

Зараз важко сказати, наскільки місцева влада кожного міста підготувалась до початку дії нового закону про паркування, і чи 27 вересня можна буде побачити інспекторів з паркування геть всюди. Але, прогнозувати щось зараз і не варто – все стане зрозуміло на практиці, у найближчі дні.

У будь-якому випадку всі ці нововведення ніяким чином не зачеплять законослухняних водіїв – якщо не порушувати, то й проблем бути не повинно. А от хто звик паркуватись за власними правилами, підкріпленими реплікою «та я на п’ять хвилин», тому варто або змінити життєві принципи, або ж виділити окремий щомісячний бюджет «на штрафи та евакуатори».

Нагадаємо – все, що необхідно знати про Закон «Про реформування сфери паркування транспортних засобів», ми описали у цьому матеріалі – це найповніша інструкція, складена за допомогою співавторів згаданого документа. Ознайомтесь із нею, збережіть в закладках, та, звісно – дотримуйтесь правил!
Наверх