Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 02 лют 2019 10:00

Медична реформа: Лікарів повернуть за парти

Медична реформа: Лікарів повернуть за партиМОЗ України готує закон, який зобов'яже лікарів отримувати ліцензії.

Ліцензування вводять для професійної відповідальності медиків, розповів заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Сьогодні система зовсім інша, вона недосконала — господарську відповідальність несе головний лікар, бо він має ліцензію на господарську діяльність, далі Кримінальний кодекс. За все, що відбувається між господарським правом і Кримінальним кодексом, ніхто і ніякої відповідальності не несе. Тому в цивілізованих країнах індивідуальна відповідальність лікаря — професійна, за помилку і системні порушення можна втратити ліцензію", — пояснив чиновник.

Згідно новому законопроекту лікарі замість атестації будуть отримувати ліцензію, яка дає право працювати в медицині. Ліцензія буде двох видів: обмежена і повна. Щоб отримати повну ліцензію на три роки, треба буде скласти спеціальний кваліфікаційний іспит "Крок 3". Його лікар складатиме під час випуску з інтернатури і після резидентури.

На інтернатурі і резидентурі лікар продовжує навчатися після отримання диплома. Під час резидентури молодий медик отримує доступ до пацієнта і приймає самостійні рішення. На цьому рівні лікар отримуватиме обмежену ліцензію, яка дозволяє лікувати пацієнтів лише за місцем проходження резидентури. Однак за ним має спостерігати лікар із повною ліцензією.

Кожні три роки ліцензію треба буде продовжувати. Для цього знадобиться набрати достатню кількість балів за "безперервний професійний розвиток". Ці бали будуть нараховуватися медикам за участь в освітніх семінарах, тренінгах та конференціях. Крім того, будуть враховуватися і скарги від пацієнтів.

Продовженням і зупинкою ліцензій займатиметься Ліцензійна рада з 30 лікарів. МОЗ буде затверджувати склад ради на 5 років. В майбутньому ця рада має стати саморегулювальною організацією лікарів — це має статися після 2024 року. А найближчі п'ять років будуть перехідним періодом. У цьому 2019 році МОЗ має розробити закон. А з 2020-го по 2024 рік медикам треба буде скласти іспит для отримання ліцензії.
Наверх