Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Цей день в історії 29 січ 2017 18:33

Цей день в історії. День пам'яті героїв Крут, День працівників пожежної охорони, заснування Харківського університету, бій під Крутами, смерть Павла Чубинського. 29 січня.

Цей день в історії. День пам'яті героїв Крут, День працівників пожежної охорони, заснування Харківського університету, бій під Крутами, смерть Павла Чубинського. 29 січня.29-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 336 днів. Іменинники - Іван, Георгій, Зосим, Леоніла (Неоніла), Максим, Неон, Нестор, Петро. В Україні - День пам'яті героїв Крут і День працівників пожежної охорони.

1616 - Голландські мореплавці Якоб Лемер і Віллем Схаутен відкрили крайню південну точку Південної Америки мис Горн, названий так на честь голландського містечка Горн на березі Зюй-Дерзеє, мешанці якого зібрали гроші на їхню комерційну мандрівку до Індії новим шляхом.

1655 - Під Охматовим (тепер село Жашківського району Черкаської області) розпочалась триденна битва між військами Речі Посполитої і Кримського ханства з одного боку та Військом Запорозьким і військом Московського царства з іншого. Обидві сторони втратили убитими по 15 тисяч чоловік і жодна із них не змогла здолати іншу.

1805 - Підписано Указ про відкриття у Харкові Імператорського Університету. Він був заснований з ініціативи місцевого громадянства, головним чином заходами В. Каразіна, ідею якого підтримали й зібрали потрібні кошти дворянство та міська управа. Куратором університету був призначений граф Северин Потоцький, а першим ректором був філолог Іван Рижський. Харківський університет - другий за віком (після Львівського університету) університет сучасної України.

1845 - Едґар По опублікував свій найвідоміший вірш «Ворон», що приніс йому миттєвий успіх.

1886 - Німецький інженер Карл Бенц отримав патент на триколісний автомобіль з двигуном внутрішнього згорання «Motorwagen», перше авто подібного типу, яке реально функціонувало. У 1926 році компанія «Benz & Cie» об'єдналася з Daimler-Motoren-Gesellschaft і на сьогодні Daimler-Benz є одним із найбільших виробників престижних автомобілів.

1891 - Після смерті короля Калакауа його сестра Лідія Камекеха Ліліукалані проголошена королевою Гавайських островів. Вона стала останнім монархом цієї країни, втративши владу після заколоту групи американських плантаторів в січні 1893 року.

1918 - Силами полків вільного козацтва, Гордіївського полку і куреня січових стрільців почалось придушення повстання робітників кількох київських заводів, підняте 27 січня на підтримку наступаючим на Київ російським частинам. Уранці 4 лютого військам Центральної Ради вдалося оволодіти територією заводу "Арсенал", і захоплені три сотні арсенальців тут же були розстріляні або заколоті багнетами.

1918 - В ході Першої російсько-української війни відбувся бій під Крутами - близько 300 юнаків Військової школи і студенти київських гімназій, що утворили Помічний Курінь Студентів Січових Стрільців під командуванням капітана Гончаренка, зазанали поразки від більшовицьких військ Михайла Муравйова. Пізніше, коли Крути знову відійшли до УНР, на місці бою було зібрано останки полеглих, перевезено до Києва і 19 березня з військовими почестями поховано в братській могилі на Аскольдовому цвинтарі.

1921 - На конференції в Парижі країни - переможці в Першій Світовій війні визначили суму воєнних репарацій для Німеччини - 226 мільярдів золотом мали бути виплачені протягом 42-х років. Непомірний економічний тягар, що ліг на плечі Німеччині, призвів до падіння рівня життя в країні, різкого загострення політичного протистояння, що стало основою до активізації комуністичних і фашистських партій і, в решті-решт, приходу до влади націонал-соціалістів.

1922 - Проіснувавши ледь більше року, об'єднана держава, куди входили Коста-Ріка, Гватемала, Гондурас і Сальвадор, припинила своє існування.

1942 - Після окупації в серпні 1941 року радянськими і британськими військами території Ірану для запобігання використання Німеччиною цієї території як плацдарму для військових дій, СРСР, Велика Британія та Іран заключили союз у війні проти Німеччини: Іран зобов'язувався безперешкодно пропускати всі вантажі союзників через свою територію і надати "все необхідне для перемоги у війні" в обмін на захист від інтервенції з боку Німеччини і гарантії виведення іноземних військ протягом півроку після зкінчення війни.

1964 - В Інсбруку (Австрія) почались IX зимові Олімпійські ігри, які тривали до 9 лютого. Перше місце в неофіційному командному заліку здобула команда СРСР, в активі якої було 10 золотих, 8 срібних і 6 бронзових медалей.

1978 - Швеція першою у світі офіційно заборонила використання аерозольних балончиків через їх руйнівний вплив на озоновий шар Землі.

1979 - Заступник прем'єра уряду Китаю Ден Сяопін і президент США Джиммі Картер підписали повномасштабний двосторонній договір, що поклав край кількадесятирічній напруженості в стосунках між США та КНР, і протягом року між країнами було встановлено дипломатичні стосунки у повному обсязі.

1996 - Британський хіт-парад очолила Брітні Спірз з піснею «Born to Make You Happy».

2000 - В казино Лас-Вегаса офіциантка Сінтія Джей виграла 35 мільйонів доларів на автоматі «Однорукий бандит» - найбільший у світі виграш в ігрових автоматах.

2013 - Колишній начальник головного управління кримінального розшуку МВС Олексій Пукач за вбивство Георгія Гонгадзе засуджений до довічного ув'язнення.

Народились

1860 - Антон Павлович Чехов, російський письменник, драматуг ("Дядя Ваня", "Людина у футлярі", "Палата № 6", "Дама з собачкою", "Вишневий сад", "Три сестри").

1866 - Ромен Роллан, французький письменник ("Кола Брюньон", "Зачарована душа", "Робесп'єр"), музикознавець.

1874 - Джон Дейвісон Рокфеллер, американський індустріаліст, засновник компанії Standard Oil.

1918 - Джон Форсайт (Джон Лінкольн Фройд), американський кіноактор ("Готель кохання", "Династія", "До Риму з любов'ю", "Справедливість для всіх").

1939 - Джермен Грір, австралійська феміністка, письменниця ("Жінка-євнух", "Стать і доля: політика людського розмноження", "Біг з перешкодами", "Зміни: позитивний погляд на менопаузу").

1941 - Борис Вікторович Івченко, український актор і режисер ("Зоряне відрядження", "Олеся", "Пропала грамота").

1945 - Том Селлек, американський кіноактор ("Магнум", "Містер Бейсбол", "Втеча", "Троє дорослих і дитя").

1947 - Дейвід Байрон, англійський рок-співак (Uriah Heep).

1951 - Євген Петрович Кушнарьов, український політик, колишній глава президентської адміністрації (1996-98 рр.), глава Дніпропетровської облдержадміністрації (з 2000 р.).

1954 - Опра Гейл Вінфрі, американська актриса і телеведуча.

1960 - Джиа (Марі) Каранджи, американська модель, одна з перших супермоделей у світі; перша із знаменитостей, яка померла від СНІДу.

1966 - Соуза Фаріа Ромаріо, бразильський футболіст; кращий гравець Чемпіонату світу 1994 року.

1970 - Хітер (Джоан) Грехем, американська модель, кіноактриса ("Убиваючи мене ніжно", "Любовний трикутник пришельців", "Я люблю тебе до смерті", "Районний центр", "Загублені в космосі", "Шість ступенів відчудження", "Ночі в стилі бугі", "Остін Пауерс: шпигун, котрий мене спокусив").

1970 - Діма Маліков (Дмитро Юрієвич Маліков), російський поп-співак.

Померли

1820 - Георг III (Георг Вільям Фредерік Гановер), король Великобританії та Ірландії (1760-1820 рр.) з Гановерської династії, король Гановера (1815-1820 рр.); саме за часу його перебування на британському престолі Британією було втрачено американські колонії.

1884 - Павло Платонович Чубинський, український етнолог, фольклорист, поет, громадський діяч, автор слів Гімну України.

1899 - Альфред Сіслей, французький художник-імпресіоніст (Вулиці невеликого міста, Селище на березі Сени).

1963 - Роберт Фрост, американський поет, чотириразовий лауреат Пулітцерівської премії, перший поет, що виступив на церемонії інаугурації американських президентів (Джон Кеннеді, 1963).

1994 - Євген Павлович Леонов, російський актор (Джентельмени удачі, Про бідного гусара замовте слово, Велика перерва).
Наверх