Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 24 вер 2017 00:12

Усе, що треба знати про працевлаштування в Іспанії

Усе, що треба знати про працевлаштування в ІспаніїІспанія - тепла, гарна і темпераментна країна. А ще це дуже цікавий напрямок для працевлаштування.

Hyser розповів, як потрапити на роботу в Іспанію.

У 1986 році Іспанія стала членом Євросоюзу, після чого її економіка почала демонструвати дуже швидкі темпи зростання. Країна може похвалитися виробництвом одягу і медичного обладнання, харчовою промисловістю, суднобудуванням і туризмом. Великий плюс Іспанії полягає в тому, що вона займає перші місця в світі в сфері дотримання прав і свобод людини.

Правда, економіку Іспанії істотно потряс глобальна криза 2008 року. Тільки в 2014 році завдяки ряду жорстких заходів та фінансової підтримки Євросоюзу Іспанія змогла відновити зростання економіки і повернула інтерес інвесторів.

На працевлаштування в Іспанії в першу чергу можуть розраховувати айтівці та будівельники. Однією з головних проблем іспанського ринку праці є високий рівень безробіття. Незважаючи на те, що останнім часом він почав знижуватися, сьогодні безробітними є приблизно 19% іспанців. Серед молоді ця цифра досягає 43%. Це один з найгірших показників серед європейських країн.

Високий рівень безробіття є бар'єром для розвитку економіки. Іспанський уряд активно працює над пенсійною і податковою реформами, а також намагається поліпшити ситуацію на ринку праці.

Іспанія славиться чудовим кліматом, зручним географічним розташуванням, багатою культурою і хорошими умовами для життя. Цілком закономірно, що вона привертає трудових мігрантів і туристів з різних країн світу.

Специфіка працевлаштування в Іспанії

Як і в інших європейських країнах, в Іспанії іноземцям потрібно бути готовими до жорсткої конкуренції з місцевими жителями і громадянами Євросоюзу. Для них процес працевлаштування виглядає набагато простіше. Наприклад, їм не треба оформляти дозвіл на роботу, який є обов'язковим від українців.

Утім, висококваліфіковані фахівці можуть працевлаштуватися в Іспанії без особливих проблем, якщо їхня спеціальність є дефіцитною на місцевому ринку праці. У першу чергу мова йде про будівельників, медиків, фахівців в сфері туризму і, звичайно ж, айтівців. Як правило, для працевлаштування потрібно на хорошому рівні знати іспанську мову, для міжнародних компаній вистачить і англійської. А ось без знання однієї з цих мов знайти роботу буде складно.

Для початку іноземцю необхідно укласти трудовий контракт з іспанським роботодавцем. Щоб це стало можливим, компанія повинна звернутися до місцевої влади і довести їм, що не змогла знайти потрібну людину на місцевому ринку праці.

З повним списком дефіцитних професій у різних регіонах Іспанії ви можете ознайомитися на офіційному сайті Державної служби зайнятості - sepe.es . Відзначимо, що ваші кваліфікація, досвід роботи та професійні навички повинні повністю відповідати вимогам вакансії. Великою перевагою буде наявність диплома іспанського університету.

Якщо міграційний відділ і служба зайнятості схвалять залучення іноземного фахівця на вакантну посаду, можна підписувати трудовий контакт з роботодавцем. Потім компанія оформлює новому співробітнику дозвіл на роботу в місцевому відділенні Міністерства праці. У цьому випадку іноземний фахівець повинен попередньо вислати пакет необхідних документів, який включає заяву, копію паспорта та дипломів про освіту, а також сертифікатів, які підтверджують кваліфікацію.

Як правило, дозвіл на працевлаштування в Іспанії видається протягом 90 днів. Воно діє протягом року з можливістю пролонгації. Після отримання дозволу потрібно в 30-денний термін звернутися в Консульство Іспанії в Україні, щоб оформити робочу візу.

Оформлення робочої візи

Для працевлаштування в Іспанії вам знадобиться довгострокова робоча віза, завдяки якій ви отримаєте право перебувати на території країни більше 90 днів.

Для того щоб отримати її, необхідно подати такі документи:

заповнена анкета;
копії всіх сторінок закордонного паспорта;
2 кольорові фотографії (3,5 × 4,5 см);
довідка про відсутність судимості;
довідка про стан здоров'я;
страховка;
трудовий контракт і запрошення від роботодавця.

Це стандартний набір документів, але в деяких випадках співробітники Консульства можуть попросити вас надати додаткову інформацію. Зазвичай робочу візу в Іспанію видають протягом місяця. Після приїзду в країну потрібно протягом 30 днів піти в місцеве відділення поліції, щоб отримати посвідку на проживання і номер іноземця (NIE).

Актуальні вакансії і рівень оплати праці

Серед країн-членів Європейського союзу Іспанія розташовується приблизно в середині рейтингу найвищих зарплат. У країні встановлена мінімальна зарплата, яка становить 825,65 євро на місяць.

Середня зарплата в Іспанії перебуває на рівні 1830 євро на місяць. За цим показником країна поступається європейським лідерам на кшталт Німеччини або Франції, але випереджає, наприклад, Польщу і Чехію. Варто відзначити, що чоловікам платять приблизно на 20% більше, ніж жінкам.

Щоб зорієнтувати вас в рівні зарплат в Іспанії, пропонуємо поглянути, скільки отримують представники дефіцитних професій, на які можуть розраховувати українці (суми вказані після вирахування податків):

медики - 2,5-3 тис. євро;
айтішники - 1,5-2 тис. євро;
будівельники - 1,2- 1,5 тис. євро;
інженери - 2-2,5 тис. євро;
менеджери - 1,8 тис. євро.

Для людей без освіти і кваліфікації існує велика кількість вакансій, де важлива перш за все фізична праця. Щоправда, зарплати там будуть нижчими. Проте можна обійтися мінімальними знаннями іспанської мови. Наприклад, в Іспанії постійно потрібні прибиральниці, доглядальниці, збирачі врожаю, підсобні робітники, вантажники і т.д. Максимальна зарплата в такому випадку складе близько одна тисяча євро, але на практиці зазвичай платять ще менше - 500-700 євро.

Також в Іспанії спостерігається стабільний попит на технічних фахівців в автомобільній галузі, продавців-консультантів, працівників готельного та ресторанного бізнесу. За умови знання англійської мови в цих сферах можна заробляти 1,2-1,5 тисячі євро на місяць.

Де шукати роботу в Іспанії

Краще за все шукати актуальні вакансії самостійно, не звертаючись за допомогою до посередників. Як правило, іноземцям простіше працевлаштуватися в великих містах на зразок Мадрида або Барселони. Досить часто вакансії пропонують великі іспанські компанії - BBVA, Gas Natural FenosaBanco, Repsol YPF, Iberdrola, Telefónica, Grupo ACS і інші. Головне - постійно вивчати ситуацію на місцевому ринку праці.

Щоб знайти роботу в Іспанії, слід відвідати місцеві портали для працевлаштування:

expansionyempleo.com;
infojobs.net;
oficinaempleo.com

Також можна працевлаштуватися в Іспанії за допомогою міжнародних сайтів пошуку роботи, таких як:

indeed.es;
learn4good.com;
monster.es

У процесі пошуку роботи в Іспанії будуть корисними деякі профільні ресурси. Наприклад, на порталах www.tecnoempleo.com і www.ticjob.es можуть знайти роботу представники сфери IT. Портал www.eurograduate.com допоможе відшукати цікаві вакансії в Іспанії випускникам університетів. Можна відвідати і сайт Державної служби зайнятості Іспанії . Хоча він більше заточений під місцевих претендентів, тут ви знайдете багато корисної інформації.

Не забувайте користуватися можливостями професійних соцмереж, в тому числі linkedin.com і xing.com.

Ймовірно, вам вдасться знайти цікаві вакансії на сторінках іспанських газет і журналів. Найпопулярнішими друкованими ЗМІ є El Pais і El Mundo, у яких, звичайно ж, є свої сторінки в мережі.

Вам можуть допомогти в працевлаштуванні особисті контакти, корисні знайомства і поради друзів, що мають досвід роботи в Іспанії. Особливо відповідально потрібно підійти до написання резюме і супровідного листа. Також уважно вивчіть, як іспанські фахівці радять вести себе під час співбесіди. Врахуйте, що іспанці - нація зі своєрідним темпераментом.
Наверх