Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 14 вер 2022 07:00

Уряд дав старт реформі лісової галузі

Уряд дав старт реформі лісової галузі
Кабінет Міністрів схвалив постанову, яка передбачає реформування лісової галузі. 158 державних лісогосподарських підприємств об’єднають в єдине державне спеціалізоване підприємство «Ліси України». А замість 24 міжрегіональних управлінь лісового та мисливського господарства буде утворено 9 регіональних офісів лісового та мисливського господарства.

«Лісове господарство України вже давно потребує комплексної реформи. Цей факт ніхто не заперечить. Кожна суспільна група бачить її по-своєму. Але Україна як кандидат у члени ЄС, поза сумнівом, має рухатися європейським шляхом розвитку. Ми будемо управляти лісами за стандартами та практиками ЄС. Це дозволить не лише підвищити рентабельність галузі, фінансово зміцнити державу, а й захистити цінні лісові території», – повідомив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Очільник Міндовкілля наголосив, що чинна система управління лісами в Україні кардинально відрізняється від тієї, яка вже давно працює в країнах Європи. Реформа дозволить запровадити дієві зміни та вирішити такі проблеми:

фінансовий дисбаланс галузі;

відсутність достовірної інформації про стан лісового фонду країни;
низький рівень лісистості, що зберігається десятиліттями;
низька продуктивність праці;
низький рівень механізації лісогосподарських робіт тощо.

Реформа вирішує конфлікт інтересів у лісовій сфері – Держлісагентство матиме контролюючі функції, а новостворене підприємство – господарюючі.

Наголошуємо, що трансформація галузі у жодному разі не означає скорочення працівників. Одне із завдань реформи – зберегти професіоналів, які працюють в лісі, та дати їм гідну зарплату. А це у свою чергу допоможе знизити рівень корупції. Простіше кажучи, навіщо займатися незаконними діями, якщо можна отримувати достойну заробітну плату за свою роботу.

Що ж до податків – вони залишаться на місцях.

Приміром, Литві вдалося збалансувати усі фінансові питання після створення єдиного підприємства. І сьогодні заробітна плата лісівника Литви не залежить від географічного розташування лісгоспу. Наразі Єдина державна лісова компанія Литви має свій єдиний бюджет та є прибутковою компанією.

У документі чітко прописано, що ліси державної власності приватизувати заборонено, а ДП «Ліси України» є підприємством, 100% акцій якого належать державі.

Ще одним важливим плюсом створення компанії є те, що ми нарешті зможемо залучати європейські інвестиції для розвитку галузі, закупівлі нового обладнання.

Показники довоєнного періоду демонструють, що рівень інвестицій та фінансування лісовідновлення у країнах ЄС є значно вищим від такого показника в Україні, зокрема в ЄС це 24 долари на 1 га, а в Україні – 0,3 долара на 1 га.

Крім того, створення єдиного підприємства дозволить розвивати та отримувати прибутки не лише за рахунок заготівлі та переробки деревини, а й розбудови рекреаційних пунктів, виготовлення власної еко-продукції тощо.
Наверх