Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 29 вер 2018 07:00

Вчені розповіли про небезпеку парацетамолу

Вчені розповіли про небезпеку парацетамолуЛікування малюків ліками на основі парацетамолу більш ніж в два рази збільшує ризик розвитку у них астми пізніше в житті.

До такого висновку прийшли дослідники з Університету Мельбурна.

Вчені стверджують, що такі ліки поглинають фермент, критично важливий для очищення легенів від токсинів. Дослідження за участю 620 дітей показало зв'язок між малюками, які регулярно отримували парацетамол, і наступним ризиком розвитку у них астми у віці 18 років. Воно також продемонструвало, що діти з особливо вираженим варіантом гена глутатіон S-трансфераза (GST) має ризик астми в 1,8 разів вищий, якщо вони регулярно отримують парацетамол.

На Заході парацетамол - дуже популярні ліки для дітей, які продаються під брендом Калпол. Багато лікарів рекомендують його для лікування найрізноманітніших розладів, включаючи головні, вушні і шлункові болі, а також високу температуру. Гени GST містять інструкції для виробництва ферментів, які використовують антиоксидант глутатіон для протидії ефекту впливу токсинів в організмі і в легенях. Цей механізм допомагає запобігати пошкодження клітин і знижувати рівень запалень.

Дослідження показало, що парацетамол поглинає глутатіон і знижує здатність організму боротися зі скупченнями токсинів.

Для свого дослідження австралійські вчені залучили дітей ще навіть до їх народження, оскільки визначали ризик астми у майбутньої дитини за наявністю астматиків в його родині.
Наверх