Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Центр дитячої та юнацької творчості – вул. Спасо – Преображенська, 14,а с.Мошни Черкаська область, Черкаський район, 19615
Написати листа: [email protected],

Офіційний Сайт ЦДЮТ http://sut.ck.ua,
Сторінка в ФБ https://www.facebook.com/groups/635708734275906
Нормативні та фінансові документи дивіться за посиланням "Переглянути, скачати документи"


Інформація / ЦДЮТ Мошни / Павлов Олександр / Відомі уродженці 04 травня 2021 05:56

Самобутній художник Мошен.Центр дитячої творчості


Мошнівська земля багата талантами, що прикрашають своєю працею власне життя і тих, хто поряд, дарують радість споглядання прекрасного, виховують любов до рідного краю. Вони творять непомітно, не прагнучи високих звань і нагород, але без них професійне мистецтво було б неповним.
Наше село Мошни пишається своїми жителями, які прославляють його на всю Україну та за її межами.
Одним із них є Прожога Володимир Васильович – почесний житель села Мошни, якому 29 квітня виповнилося б 92 роки, який прожив нелегке, але наповнене красою життя.
Народився він у далекому 1929 році в се¬лі Луганське Донецької області. Батько, робітник шахти, змалку привчав його до праці, а мати вчила любити рідну природу, пісню.
Найбільшим щастям для малого Володі було намалювати рідний степ, квіти. Заповітна мрія хлопчика – мати справжні фарби, адже найчастіше доводилося малювати вуглинкою.
Перед війною закінчив 5 класів. А через рік після початку війни в неповних 13 років був вивезений на примусові роботи в Німеччину, де працював як неповно¬літній в'язень до кінця війни, зазнаючи багато страждань і лиха.
Працював у м.Магдебург на фабриці «Мітельдойченцентральфабрика», яка знаходилася на території концтабору Лемстрог. Звільнений американськими військами в 1945 році, Володимир повернувся в Донбас в своє рідне місто Дебальцеве, де розпочав працюва¬ти зварювальником в ливарному цеху. Цій професії віддав 51 рік життя.
У 1971 році в зв’язку із станом здоров’ям переїхав жити на Чер¬кащину в село Мошни. Саме тут розквітнув самобутній талант митця. Уже в Мошнах Володимир Васильович став членом обласної творчої групи самодіяльних художників "Шевченків край". Працював енергійно, натхненно, мав свій стиль митця. Улюблена тема - природа рідного краю, любов до Батьківщини. На полотнах змальовував чарівну природу Черкащини, пейзажі села Мошни. Його роботи – незвичайні, у кожній із них – цілий світ і кожну з них можна розглядати годинами - вивчати, відкриваючи щоразу нове й нове. Художник так умів живописно відтворити деталі навколишньої природи, що кожен, хто милується картинами, ніби здійснює заочну мандрівку мальовничими куточками рідного краю.
Художник багато подорожував Черкащиною з етюдником. Із мандрівок завжди повертався сповнений неповторних вражень і задумів, привозив десятки нових етюдів і замальовок, які використовував у подальшій художній діяльності.
Робота над полотнами - завжди свято цікавих зустрічей, відкриттів, що приносить насолоду і самому художнику, і всім тим, хто шанує його твор¬чість. Картини митця зачаровують простотою і природністю, відкривають дивосвіт рідного краю.
Володимир Васильович часто малював портрети членів своєї родини та односельців, видатних людей України. Від щирого серця дарував картини рідним, знайомим, друзям. Багато картин митця в домівках односельців, які по праву вважають його істинно народним художником. Людина щаслива, коли знаходить своє призначення, і в цьому сенс її життя, - вчив видатний український письменник Григорій Сковорода.
Маючи багатий духовний світ, прагнув поділитися ним з оточуючими. Тому радо відновлював старі ікони, малював нові для Мошнівської Спасо-Преображенської церкви. Створюючи багатожанрові полотна, збагатив і прикрасив нашу Черкащину своїми творами. Його роботи розвивають естетичні смаки підростаючого покоління, роблять неоціненний внесок у справу національного виховання молоді.
Полотна Володимира Прожоги прикрашають підприємства, навчальні і культурні заклади села Мошни, Сагунівки, міста Канева (музей Т.Г.Шевченка) музеї Донецька, Одещини. Багато з них подаровані українським дітям-сиротам, що прожива¬ють у Польщі.
Картини Володимира Васильовича пробуджують любов до природи, до історичного минулого нашої Батьківщини. Все життя працюючи зварювальником, займався улюбленою справою - писав картини. Живопис - постійний супутник його життя. Володимир Прожога – чесна, добра, трудолю¬бива і талановита Людина. Він - справжній художник, чарів¬ник пензля і фарби, який залишив неоціненну спадщину дивосвіту своїх творів, що навчають бачити прекрасне в сірій буденності. Але найголовніше – вчать любити свою малу Батьківщину, історію України, рідний край.
Володимир Васильович Прожога – справжній громадянин України, який любив рідну землю, присвятив життя служінню її народу і тому став гідним прикладом для наслідування.
В Музеї Т.Г.Шевченка в Мошнах до кінця травня 2021 року можете подивитись виставку робіт Володимира Васильовича та трьох поколінь його нащадків.

Самобутній художник Мошен.Центр дитячої творчості
Самобутній художник Мошен.Центр дитячої творчості
Наверх