Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Економіка 26 бер 2023 13:00

Можуть оштрафувати: Які зміни очікують на власників бізнесу

Можуть оштрафувати: Які зміни очікують на власників бізнесу
Кабмін ухвалив рішення, згідно з яким власників бізнесу можуть оштрафувати за відмову прийняти оплату карткою, а всі магазини, торгові точки та пункти надання послуг України протягом трьох років мають забезпечити можливість безготівкового розрахунку для клієнтів.

Про це інформують в Держпродспоживлужбі України.

Процес буде відбуватися поетапно, проте в зазначені терміни мають бути виконані вимоги, прописані в постанові. Відповідно до неї, термінали мають встановити:

з 1 січня 2024 р. – у населених пунктах із чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб;
з 1 січня 2025 р. – у населених пунктах з чисельністю населення менше 5 тис. осіб;
з 1 січня 2026 р. – фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власне вирощеної чи відгодованої продукції

У постанові також прописано норму, згідно з якою бізнеси, які працюють у районі проведення бойових дій, або перебувають у тимчасовій окупації чи оточенні, протягом трьох місяців після нормалізації ситуації на таких територіях та/або деокупації можуть не здійснювати безготівкові розрахунки.

У Кабміні наголосили, що відмова покупцеві у безготівковому розрахунку є порушенням прав споживача, а тому карається відповідальністю.
Наверх