Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 17 бер 2023 13:00

Збитки від руйнувань культурних та релігійних обʼєктів під час війни складають понад $1.5 млрд

Збитки від руйнувань культурних та релігійних обʼєктів під час війни складають понад $1.5 млрд
Станом на лютий 2023 року щонайменше 2148 закладів культури та релігії зазнали прямих збитків внаслідок повномасштабного вторгнення, розпочатого росією 24 лютого 2022 року.

За оцінкою експертів проекту KSE Institute “Росія заплатить» загальна сума збитків закладів сфер культури та релігії оцінюється у понад $1.5 млрд. Загальна кількість пошкоджених або зруйнованих обʼєктів цих сфер більше ніж 2148 об’єктів. Серед них 703 будинків/палаців культури, 348 релігійних споруд, 82 музеї та 22 театри.

Найбільше культурних та релігійних обʼєктів постраждало у таких областях: Харківська область — 38,3%, Донецька область — 16,2% та Луганська — 7,5%.

Внаслідок постійних обстрілів значно постраждав історичний центр Харкова та багато пам'яток культурної спадщини міста. В тому числі Харківский національний академічний театр опери та балету ім.М.В.Лисенка, який є частиною реєстру культурних пам’яток UNESCO, та Харківський художній музей. Зруйновано також Харківський будинок "Слово", пошкоджений внаслідок удару ракетно-артелерійського снаряду 7 березня 2022 року, та Національний літературно-меморіальний музей Г.С.Сковороди в селі Сковородинівка.

У Донецькій області через війну руйнувань зазнали такі памʼятки як Свято-Успенська Святогірська лавра, яка постраждала від обстрілу російських військ 1 липня 2022 року, і є частиною реєстру культурних пам’яток UNESCO. А ще — Маріупольський краєзнавчий музей, Міський центр сучасного мистецтва і культури імені А. І. Куїнджі. Маріупольський драматичний театр був повністю зруйнований внаслідок бомбово-авіаційного удару 16 березня 2022 року.

Через війну значних пошкоджень завдано також Храму на честь блаженої матрони Московської зреєстру культурних пам’яток UNESCO, Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театру. Втрачено і колекцію скіфського золота, яке було знайдено археологами у 50-х роках минулого століття: її викрали російські окупаційні війська з Мелітопольсого музею у Запорізьській області.

Внаслідок бойових дій з початку повномасштабного вторгнення пошкоджено важливі культурні та релігійні об’єкти, серед яких і Миколаївський міський палац культури «Корабельний», пошкоджений на початку липня, та Музей старожитностей у Чернігові, зруйнований внаслідок авіаційного удару на початку березня 2022 року.

Міжнародна організація захисту культурної спадщини UNESCO також провела попередню оцінку руйнувань спричинених в результаті війни, згідно якої вже більше 240 об’єктів є частково або повністю зруйнованими. Детальніше про руйнування цих обʼєктівможна ознайомитись на сайті UNESCO.

Детальні дані щодо руйнувань та збитків завданих українському бізнесу зібрано Інститутом Київської школи економіки (KSE Institute) в рамках проєкту розробки незалежних методологій аналітичної оцінки пошкодження інфраструктури та економічних збитків спричинених агресією Росії, що реалізується KSE Institute у співпраці із Проєктом USAID “Економічна підтримка України”.
Наверх