Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Суспільство 15 вер 2016 15:32

Компенсація за догляд: кому, як і скільки.

Компенсація за догляд: кому, як і скільки.Для більшості українців піклуватися про літніх батьків або інших членів родини, які потребують постійного догляду, є звичайним ділом. Виявляється, за постійний догляд за літньою чи хворою людиною держава виплачує компенсацію, хоча її розмір, м’яко кажучи, дуже скромний.

Кому, хто і в якому розмірі виплачують компенсацію за такі соціальні послуги, дізнавалися журналісти «Сільських обріїв».

Кому виплачується?

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 № 558 Непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування потребують постійного стороннього догляду (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами).

Компенсацію не виплачують фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам, фізичним особам, які надають соціальні послуги і отримують допомогу на догляд відповідно до Закону України "Про психіатричну допомогу", фізичним особам, які надають соціальні послуги на платній основі, самозайнятим особам, фізичним особам, які проходять альтернативну (невійськову) службу, фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, хворим, які потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування та перебувають у трудових відносинах, у тому числі на умовах неповного робочого дня (крім роботи вдома). Фізична особа, яка надає соціальні послуги, у разі досягнення пенсійного віку, або настання інвалідності зобов’язана в десятиденний строк повідомити управління соціального захисту населення. Компенсація їй виплачуватиметься у новому розмірі з дня виповнення пенсійного віку.

Компенсація виплачується державними підприємствами об'єднаннями зв'язку або через установи уповноважених банків за письмовою заявою фізичної особи, яка надає соціальні послуги.

Розмір компенсації

Компенсацію виплачують щомісяця, зважаючи на прожитковий мінімум для працездатних осіб у таких розмірах:

15 % - фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам I групи (з 1 травня 2016 р. – 217,50 грн., з 1 грудня 2016 р. – 232,50 грн);
10 % - фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам II групи та дітям-інвалідам (з 1 травня 2016р. – 145 грн., з грудня 2016 р. – 155 грн);
7 % - фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам III групи та хворим, які не здатні до самообслуговування (з 1 травня 2016 р. – 101,50 грн., з 1 грудня 2016 р. – 108,50 грн.
Компенсацію фізичним особам пенсійного віку, які надають соціальні послуги, призначають у зазначених розмірах, зважаючи на прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність:

15 % - фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам I групи (з 1 травня 2016 р.– 169,5 грн., з 1 грудня 2016 р. – 181,20 грн);
10 % - фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам II групи та дітям-інвалідам (з 1 травня 2016 р. – 113 грн., з 1 грудня 2016 р. – 120,80 грн);
7 % - фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам III групи та хворим, які не здатні до самообслуговування (з 1 травня 2016 р. – 79,10 грн., з 1 грудня 2016 р. – 84,56 грн).
!!!!!Фізична особа, яка надає соціальні послуги, має право отримувати лише одну компенсацію незалежно від кількості обслуговуваних осіб, видів та обсягу послуг.

Перелік документів

Для призначення компенсації необхідно зібрати та подати в управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації такі документи:

1) непрацюючим фізичним особам, які надають соціальні послуги:

- заява про згоду надавати соціальні послуги;

- паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

- висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що стан здоров'я дозволяє постійно надавати соціальні послуги;

- копія трудової книжки, а у разі відсутності трудової книжки – письмове повідомлення особи із зазначенням інформації про відсутність трудової книжки та про останнє місце роботи чи отримання доходів;

- заява про надання згоди на проведення перевірки даних про доходи особи з використанням відомостей Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

2) особою, яка потребує соціальних послуг, або її законним представником (у разі визнання цієї особи недієздатною):

- заява про необхідність надання соціальних послуг;

- паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

- копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма № 157-1/о) (надається інвалідом);

- висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування;

3) законним представником дитини, яка потребує надання соціальних послуг:

- заява про необхідність надання соціальних послуг;

- копія свідоцтва про народження дитини;

- висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність дитини до самообслуговування.


Наверх