Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 08 кві 2023 10:00

Нові можливості добровільної участі в пенсійному страхуванні: Представлено роботу нового цифрового сервісу

Нові можливості добровільної участі в пенсійному страхуванні: Представлено роботу нового цифрового сервісу
29 березня Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, заступниця Керівника Офісу Президента Юлія Соколовська та голова правління Пенсійного фонду України Євгеній Капінус представили роботу нового цифрового сервісу добровільної участі в пенсійному страхуванні.

Про це інформує Міністерство соціальної політики України.

Через повномасштабну війну росії проти України, значна кількість людей втратила роботу, частина з них виїхала за кордон. Не маючи можливості сплачувати внески в пенсійну систему, ці люди втрачають можливість отримувати гідне пенсійне забезпечення в майбутньому.

Завдяки спільній роботі Офісу Президента, Верховної Ради, Міністерства соціальної політики та Пенсійного фонду було розроблено та ухвалено Закон №2734, і на його виконання впроваджено цифровий інструмент для можливості сплачувати пенсійні страхові внески на свою користь, та на рахунки інших людей.

 – Вперше ми пропонуємо суспільству змогу сплачувати добровільні страхові внески, – акцентувала увагу Оксана Жолнович. –  Усе це – без паперової тяганини, відвідування будь-яких установ і звітів. Робити це можна дистанційно, зокрема, з-за кордону, а також в Україні, якщо людина не має офіційного доходу.  Таким чином вона зможе продовжити формувати свій страховий стаж в Україні, щоб по досягненню пенсійного віку отримувати відповідну пенсію. Також, це інструмент для окремих благодійників та міжнародних організацій у прозорий цифровий спосіб підтримати пенсіонерів, які є вразливою категорією в умовах повномасштабної війни.

Міністерка наголосила на тому, що розмір внесків кожен обирає сам, і людям не потрібно подавати жодні звіти. За її словами, цей механізм також забезпечує можливість для сім’ї, в якій один з пари вирішив не працювати і присвятити себе родині – другому з подружжя оплачувати страхові внески для гідної старості разом.

Юлія Соколовська підкреслила важливість нового онлайн-інструменту щодо внесення страхових внесків у контексті налагодження зв‘язку з українцями за кордоном.

– Можливість для людей отримати право на пенсію це, в тому числі, інструмент зв’язку з українцями за кордоном. Ми хочемо, щоб наші люди повертались, і робимо все для цього. Зокрема, реалізували опцію для сплати страхових платежів, щоб люди мали право на пенсію тут, в Україні. Скористатись нею можна у декілька кліків – укласти електронний договір і сплатити кошти. Система зарахує внесок автоматично, – зазначила заступниця Керівника Офісу Президента.

Євгеній Капінус підтвердив, що для людей механізм сплати є максимально простим і зручним.

– Хоча офіційне представлення сервісу відбулось тільки сьогодні, уже маємо перші результати: понад сто людей здійснили платежі у вигляді добровільних внесків на свою користь, – додав він. – Це підтверджує актуальність і потрібність опції для українських громадян.

Зазначимо: скористатись сервісом може кожен українець. Сплачувати добровільні внески дозволяється незалежно від  місцезнаходження, перебуваючи у будь-якому місці України або за кордоном. Для цього достатньо укласти договір з Пенсійним фондом України на веб порталі електронних послуг відомства. Таким чином держава створила для громадян інструменти і можливості забезпечити вищий розмір пенсії як для себе, так і  потурбуватись за майбутнє своїх близьких і рідних у похилому віці.
Наверх