Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я 31 бер 2023 09:00

Будьте здорові: Як захиститися від кору та краснухи

Будьте здорові: Як захиститися від кору та краснухи
Кір та Краснуха - інфекційні захворювання.

Кір — це висококонтагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне захворювання. В основному кіром хворіють не щеплені діти, що відвідують дитячі заклади. Підлітки й дорослі, що раніше не хворіли кіром, та не отримали вакцину проти нього, також залишаються надзвичайно сприйнятливими до цієї інфекції.

Краснуха (червоничка, багряниця) – гостре вірусне захворювання, яке зустрічається тільки у людини. Характеризується явищами помірної загальної інтоксикації, збільшенням потиличних і шийних лімфатичних вузлів, появою висипки на шкірі й ураженням плода у перехворівших вагітних.

Першими ознаками кору і краснухи є підвищення температури тіла, за кілька днів після якого з’являється висип.

Людина, яка хворіє на кір, відчуває втому, може втрачати апетит, а також мати інші симптоми, подібні до симптомів респіраторних інфекцій, таких як кашель, нежить та кон'юнктивіт.

У людини із краснухою може спостерігатись збільшення лімфатичних вузлів та біль у суглобах.

Обидва захворювання, особливо кір, можуть призводити до серйозних наслідків, у тому числі з ураженням легень (пневмонія) та головного мозку (енцефаліт). Краснуха у вагітних може призвести до розвитку синдрому вродженої краснухи у новонароджених і спричинити катаракту, глухоту, вроджені вади серця та порушення інтелектуального розвитку.

Єдиним надійним способом профілактики кору та краснухи є вакцинація.

В Україні вакцинацію дітей для профілактики кору, паротиту та краснухи здійснюють двічі у віці 12 місяців та 6 років комбінованою вакциною КПК.

Для повного захисту від цих захворювань необхідно отримати дві дози вакцини. Якщо ваша дитина не отримала дві дози, їх можна отримати з інтервалом в 1 місяць для забезпечення повного захисту.

Дорослим, якщо вони пропустили щеплення від кору в дитинстві, варто мати щонайменше одну дозу вакцини проти кору та краснухи для захисту.
Наверх