Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 27 травня 2023 09:00

В Україні спрощується процедура купівлі земельних ділянок під сади та городи

В Україні спрощується процедура купівлі земельних ділянок під сади та городи
Парламент ухвалив законопроект №7532, яким скасовується тривала та дороговартісна перевірка покупців ділянок у нотаріуса. Це дозволить швидше купувати та продавати земельні ділянки: до 25 соток для садівництва та до 2 га для ведення особистого селянського господарства в межах населеного пункту.

Про це заявив голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

«Земельна реформа триває. Маємо максимально спрощувати життя для українців, в тому числі і умови для купівлі невеликих ділянок. Саме такі земельні ділянки купують звичайні громадяни. Комусь потрібно продати ділянку, отриману в спадщину, хтось купує ділянку для будівництва садового будинку, комусь потрібно продати ділянку при розлученні. Це – звичайний життєвий процес. І ця процедура має бути швидка і проста. Адже незважаючи на війну – українці і продають, і купують землі», – зазначив Олександр Гайду.

За його словами, законопроектом скасовується перевірка у нотаріуса, яка коштує більше 10 тисяч гривень та займає до місяця часу. Це значна економія для українців.

«Бо коли людина купує разом із будинком і город, то складається дивна ситуація – для купівлі будинку ніякої перевірки проходити не потрібно, а для купівлі городу потрібна тривала і недешева перевірка. Це дійсно було зайве для невеликих земельних ділянок. А от коли йдеться про великі масиви земель – тут має бути детальна перевірка, яка і залишається», –  підкреслив Олександр Гайду.

Голова профільного комітету додав, що цей законопроект є особливо важливим для вимушених переселенців, які зможуть за спрощеною процедурою купувати ділянки у більш безпечних регіонах для ведення городництва, садівництва та особистого селянського господарства.
Наверх