Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Лісова казка» с.Мошни Мошнівської сільської ради Черкаського району Черкаської області. Адреса: вул. Савченка, 29, Черкаський район Черкаська область, 19615 тел.(0472)30-22-95, [email protected]

Інформація / Лісова Казка 21 чер 2023 13:00

Булінг та насильство в сім'ї

Булінг та насильство в сім'ї


«Віддай людині крихітку себе.
За це душа наповнюється світлом»
Л. Костенко


Відповідно до державних вимог, запитів батьків, в ЗДО «Лісова казка» постійно проводились заходи з пропаганди психологопедагогічних знань щодо соціального захисту дітей.

Пріоритетними завданнями були:

1. Створення безпечного освітнього середовища вільного від насильства та булінгу;
2. Формування у дошкільнят соціально-громадянської компетентності за допомогою соціоігрових ситуацій громадянсько-патріотичного змісту;
3. Формування рухової та здоров’я-збережувальної компетентностей дошкільнят в системі взаємодії всіх компонентів.

На початок навчального року було доведено до відома працівників та батьків алгоритм дій в разі виникнення ситуації, пов’язаної з насильством в сім’ї, контактний телефон служби у справах дітей виконавчого комітету Мошнівської сільської ради (0967908320). Ознайомлено педагогів про неухильне виконання ст.54, ст.56 Закону України «Про освіту». Відповідно річного плану роботи закладу на 2022-2023 н.р., нормативно-правових документів: Постанова КМУ від 22.08.2018 р. № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі»; Лист МОН України від 14.08.2020р. № 1/9-436 «Про створення безпечного освітнього середовища в закладі освіти та попередження і протидії булінгу (цькуванню)».

Зокрема, був затверджений орієнтовний план проведення тижня «Протидія булінгу» в дистанційному режимі з 03.10.2022 року по 07.10.2022 року, який включає наступні види діяльності:

- Консультування батьків за наступними темами: «Булінг в дитячому садку. Міф чи реальність», «Що таке булінг та чому про нього потрібно знати всім батькам»;
- Перегляд пізнавальних мультиплікаційних фільмів для дітей з серії «Не треба ображати друзів», «Жив собі чорний кіт», «Їжачок» та бесіди з дітьми за відповідною темою»;
- Проведення відеогри з морального виховання «Оціни вчинок» в дистанційному форматі;
- Створення порад для батьків майбутніх першокласників «Як зупинити булінг?»;
- Проведення дистанційних занять з дітьми кожної вікової групи за темами «Моїх друзів я люблю», «Наш садочок – другий дім».

Вихователям було рекомендовано й надалі продовжувати проводити просвітницьку роботу серед батьків та вихованців з метою згуртовування колективу та профілактики булінгу.

Таким чином, можна зробити висновок про те, що в закладі робота з соціального захисту вихованців проводиться планово, в системі і виконується.

вихователь–методист Л. Одинока
Наверх