Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 28 чер 2023 12:00

Правоохоронці розповідають про найрозповсюдженіший вид шахрайства: «Ваш родич у біді»

Правоохоронці розповідають про найрозповсюдженіший вид шахрайства: «Ваш родич у біді»


Незнайомці у телефонній розмові можуть представлятися лікарями або поліцейськими та повідомляти про наявність у рідних проблем, вирішити які можливо тільки фінансово.

Про це інформує Сектор комунікації поліції Черкаської області.

Шахраї телефонують на мобільний або на стаціонарний номер телефону, та найчастіше людям похилого віку. Адже такою категорією людей аферистам найлегше вдається маніпулювати, особливо їхніми почуттями та емоціями. Саме в цьому стані шахраї намагаються вплинути на прийняття термінових рішень.

Найголовніше, що аферисти говорять - не класти слухавку, тим самим, не даючи змоги зателефонувати рідним, і перевірити чи дійсна інформація, яку вони повідомляють. Зловмисники не дозволяють людині вийти зі стресу.

Щоб не стати жертвою шахраїв, треба дотримуватись простих правил:

1. З пересторогою ставтеся до дзвінків із незнайомих номерів.

2. Не піддавайтесь емоціям і не панікуйте – саме цього намагаються досягнути шахраї.

3. Запитуйте додаткову інформацію щодо вашого родича, про якого йдеться, – зазвичай зловмисники діють навмання і не знають особистих даних людини.

4. Обов’язково передзвоніть близькій людині, про яку говорили з незнайомцем, і запитайте, чи все у неї добре.

5. Якщо не додзвонилися, в жодному разі не виконуйте вказівки незнайомця і не переказуйте кошти за невідомими номерами чи банківськими рахунками. Зверніться до поліції чи в лікарню, де за словами того, хто вам телефонує, знаходиться ваш родич, і перепитайте, чи дійсно він у них.

Якщо ви стали жертвою шахраїв, одразу звертайтеся до поліції. Зателефонуйте на спецлінію «102» або вирушайте до найближчого відділення поліції.
Наверх