Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 18 лис 2023 09:00

Психіатрична і психологічна допомога: У чому різниця і де отримати

Психіатрична і психологічна допомога: У чому різниця і де отримати


Підтримка психічного здоров’я передбачає залучення різних спеціалістів на кожному з етапів втручання. При цьому освіта, методи і способи роботи цих спеціалістів – різні. Нині кожен українець може отримати як психологічну, так і психіатричну допомогу безоплатно за Програмою медичних гарантій. Але ж яка різниця між цими напрямами?

Психологія вивчає розум, емоції та поведінку, когнітивні та соціальні фактори, які впливають на дії та реакції людини. Психологи застосовують різноманітні доказові методи і підходи, щоби допомогти людині пережити травматичні події, адаптуватися до змін, змінити відносини з близькими і покращити психічне здоров’я.

Натомість психіатрія – це галузь медицини, що займається діагностикою та лікуванням психічних розладів. Психіатри розуміють, як біологічні чинники впливають на психічне здоровʼя людини, і можуть лікувати психічні захворювання за допомогою медикаментів, скеровувати на подальше лікування, приймати рішення про госпіталізацію.

Турбота про психічне здоров’я так само важлива, як і турбота про здоров’я тіла. Якщо ви погано почуваєтеся і не можете впоратися з тривожними симптомами – вчасно звертайтеся по допомогу.

В яких випадках потрібно йти до психолога?

Зверніться по психологічну допомогу, якщо ви:

схильні до тривожних думок;
маєте проблеми у спілкуванні з людьми.
переживаєте травматичні події та зміни в житті;
втратили близьку людину.
В яких випадках потрібно йти до психіатра?

Психіатр знадобиться, якщо ви:

маєте емоційні порушення (у т. ч. після пережитого травматичного досвіду);
відчуваєте розлади настрою (наприклад, апатію);
потерпаєте від панічних атак, фобій, навʼязливих думок;
маєте тривалі розлади сну, розлади харчової поведінки;
помітили слухові або зорові галюцинації;
фіксуєте суїцидальні думки або думки про завдання ушкоджень собі чи іншим;
маєте залежності.
Де отримати психологічну та психіатричну допомогу?

Нещодавно Національна служба здоровʼя України презентувала дашборд «Надавачі медичної допомоги за напрямом “Психологічна та психіатрична допомога”».  Це карта-база, яка наразі містить 1394 надавачі медичної допомоги (первинної, амбулаторної та стаціонарної). Тут в зручному режимі можна обрати найближчий до себе заклад, в якому працює потрібний вам спеціаліст. Для зручності передбачено фільтри за місцем розташування, видом допомоги та посадою лікаря.

Також дізнатися про заклади, які надають послуги з охорони психічного здоровʼя у межах Програми медичних гарантій (тобто безоплатно для пацієнта) можна, зателефонувавши до контакт-центру Національної служби здоров’я України (НСЗУ) за номером 16-77.

Обравши заклад, ви можете звернутися до таких спеціалістів:

1. Лікаря «первинки», який пройшов спеціальне навчання.

У межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя майже 13 000 лікарів первинної ланки надання медичної допомоги – сімейні лікарі, терапевти, педіатри – пройшли навчання і можуть надавати кваліфіковану психологічну допомогу людям із психічними розладами.

2. Вузького фахівця з психічного здоровʼя.

Ви можете самостійно звернутися до психолога або лікаря-психіатра (якщо маєте симптоми психічного розладу) у закладі охорони здоровʼя. Направлення в такому випадку не потрібне.

Можна також спочатку звернутися до свого сімейного лікаря. Він/вона здійснить базовий скринінг і надасть базову психологічну допомогу, а за потреби скерує до потрібного вузького фахівця – психолога, психотерапевта чи психіатра.
Наверх