Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Головне / Суспільство 29 сер 2023 09:09

29 серпня - День пам'яті загиблих захисників України

29 серпня - День пам'яті загиблих захисників України


В Україні сьогодні, 29 серпня, відзначають День пам'яті загиблих захисників України. Вся країна згадує захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність країни.

День пам'яті загиблих захисників України внесено до календаря пам'ятних дат відповідним указом президента України Володимира Зеленського у 2019 році. "З метою гідного вшанування їхньої пам'яті мною підписано указ про встановлення Дня пам'яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, за суверенітет та територіальну цілісність України", - підкреслив глава держави у своєму виступі на День незалежності у 2019 році.

Дата 29 серпня пов'язана з пам'яттю про Іловайську трагедію, яка сталася у 2014 році, коли після масштабних боїв військовослужбовці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області.

У ході боїв 18-19 серпня українські військові взяли під контроль більшу частину міста Іловайськ. У відповідь Росія відправила до цього району вісім батальйонно-тактичних груп, укомплектованих кадровими російськими військовими.

У період з 24 по 25 серпня ЗСУ потрапили в оточення ЗС РФ та проросійських бойовиків. Після цього, 26-28 серпня, між українською та російською сторонами розпочалися переговори щодо надання безпечних коридорів для виходу захисників України з оточення. Проте 29 серпня Генштаб РФ наказав розстріляти з важкого озброєння колони українських військових під час виходу з оточення.

Критичне співвідношення військових сил України з підрозділами окупантів та проросійських бойовиків призвели до масштабних втрат з української сторони. За даними Генпрокуратури України, у ході бойових дій 366 українських військових загинули, 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили до полону.
Наверх