Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 29 вер 2023 07:00

Діти здатні мислити логічно до того, як навчаться говорити

Діти здатні мислити логічно до того, як навчаться говорити


Походження людської здатності до логічно структурованого мислення, як і раніше, залишається загадкою. Дослідження дають суперечливі результати. Вчені з університетів Помпеу Фабра (Іспанія) та Єльського (США) вирішили розвідати природу цього дару.

Їхні висновки представлені в журналі Current Biology.

Вивчення проводили у кілька етапів. У першому експерименті брали участь 61 дитина у віці 19 місяців. У другому — 33 того ж віку. Частина дітей виховувалися у двомовних сім’ях. У першому експерименті дітям показали два знайомі предмети (наприклад, ложку та печиво), які вони мали пов’язати з одним із почутих слів за допомогою різних тестів.

На другому етапі того ж експерименту немовлятам показували разом знайомий і незнайомий предмет (наприклад, яблуко та карбюратор), потім вони чули слово, яке відповідає знайомому об’єкту (вони мали його ідентифікувати). В іншому випадку вчені навпаки називали невідоме слово для невідомого дітям предмета.

У другому експерименті використовували два предмети, кожен з яких асоціювався зі звуком (наприклад, парасолька та фігурка хлопчика). Після цього речі накривали, щоб дитина не могла їх бачити, при цьому одну з них поміщали в склянку. Коли предмети (включно з тим, що у склянці) знову з’являлися перед очима малюка, він повинен був вгадати шляхом виключення, який з них знаходиться в склянці. Ще один текст полягав у тому, що немовля не бачило предметів, але чуло звук, з яким вони асоціюються. Вчені при цьому спостерігали, чи дитина дивиться в напрямку правильного об’єкта.

Аналіз результатів показав, що суттєвих відмінностей між логічним мисленням у одномовних та двомовних дітей, а також дітей, які ще не розмовляють, немає. На думку вчених, це підтверджує тезу, що логічне мислення не залежить від лінгвістичних знань. Воно з’являється у людей до 19 місяців, тобто до того моменту, як дитина навчиться говорити. Тобто, малюки здатні мислити логічно ще до того, як розговоряться. Однак вчені закликають з обережністю ставитись до їхніх висновків. Наявність логічного мислення у більш ранньому віці все ще потребує додаткових досліджень і доказів.
Наверх