Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / ДПС інформує / Економіка 25 вер 2023 09:00

В ДПС розповіли про Єдиний портал повідомлень викривачів

В ДПС розповіли про Єдиний портал повідомлень викривачів


Відділ з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Черкаській області інформує про початок роботи 06.09.2023 Єдиного порталу повідомлень викривачів (Портал), на якому громадяни можуть повідомляти про факти корупції, які їм вдалося зафіксувати.

Портал – це захищена система, за допомогою якої можна швидко та зручно подати повідомлення про корупцію, контролювати стан та результати розгляду такого повідомлення, отримати інформацію про статус викривача. Портал гарантує заявникам дотримання умов анонімності та конфіденційності, надійний захист персональних даних.

Повідомлення про корупцію, подане через портал, надходить по внутрішньому каналу повідомлення до керівника або уповноваженого підрозділу (особи) установи, в якій працює (перебуває на посаді) особа, яка вчинила правопорушення. Таку установу заявник обирає на Кроці 1 при поданні повідомлення про корупцію.

Якщо портал встановить, що повідомлення містить інформацію про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення, заявнику буде запропоновано подати повідомлення по регулярному каналу – спеціально уповноваженому суб’єкту у сфері запобігання корупції або Державному бюро розслідувань.

На Порталі є покрокова інструкція щодо того, як подати повідомлення про корупцію. На екрані з’являтимуться блоки, які потрібно заповнити. Під час здійснення повідомлення на Порталі містяться підказки щодо того, які дані потрібно вносити. Портал буде автоматично ставити запитання і підказувати вам наступні дії, полегшуючи роботу.

Після завершення всіх дій ви отримаєте унікальний ідентифікатор, за допомогою якого зможете перевіряти статус повідомлення, набуття вами статусу викривача та користуватися правами і гарантіями викривача у разі набуття вами такого статусу.

Попередній розгляд повідомлення здійснюється у строк не більше ніж 10 робочих днів з дня внесення цієї інформації до порталу.

У разі якщо під час попереднього розгляду повідомлення встановлено, що воно не відповідає вимогам Закону України «Про запобігання корупції», його подальший розгляд здійснюється у порядку, визначеному для розгляду звернень громадян у терміни,  встановлені в Законі України «Про звернення громадян».

Портал пропонує вибір – анонімно подавати повідомлення чи із зазначенням інформації про себе. Це вирішувати вам. Кожному гарантується право на конфіденційність. Однак, якщо особа здійснила повідомлення анонімно, вона не може претендувати на винагороду, а також не може користуватися статусом викривача.

Також, можна не вказувати про себе жодних даних. В будь-якому разі, кожному заявнику надається ідентифікатор, ввівши який, можна слідкувати за ходом розгляду повідомлення. Його необхідно буде ввести у відповідне поле на Порталі та дізнатись на якій стадії перебуває розгляд вашого повідомлення.

Звертаємо Вашу увагу, що особі, яка здійснила повідомлення, надається детальна інформація про результати попереднього розгляду у триденний строк з дня завершення розгляду.
Наверх