Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 26 жов 2023 08:00

«Ваш родич потрапив у ДТП» – найпопулярніший вид шахрайства

«Ваш родич потрапив у ДТП» – найпопулярніший вид шахрайства


Один із найпоширеніших видів шахрайства, на гачок якого найчастіше потрапляють люди похилого віку – це схема «Ваш родич потрапив у ДТП, терміново потрібні гроші!».

Про це інформує Відділ комунікації поліції Черкаської області.

Правоохоронці Черкащини наголошують: якщо вам телефонують невідомі та вимагають гроші нібито на лікування родича, який потрапив у ДТП та терміново потребує операції – негайно телефонуйте на лінію 102.

Цей вид шахрайства побудований на психологічному тиску, метою якого є прийняття термінових нераціональних рішень. Крім того, як правило, такі дзвінки лунають вночі, коли людина не може адекватно сприймати та аналізувати інформацію.

Щоб не потрапити на гачок шахраїв, поліцейські Черкащини радять – якщо вам телефонують невідомі та вимагають гроші, дотримуйтеся наступного алгоритму дій:

- насамперед, не панікуйте, а спокійно з’ясуйте, в якому саме відділенні поліції чи в якій саме лікарні перебуває ваш родич, уточніть його ім’я та по батькові чи дату народження – як правило, вже на цьому етапі шахраї розуміють, що їх викрито, адже такою інформацією вони не володіють;
- не повідомляйте співрозмовнику жодної інформації про себе чи родичів – не називайте імен, не вказуйте свою адресу проживання;
- якнайшвидше перевірте отриману інформацію, зателефонувавши безпосередньо людині, про яку йдеться;
- у жодному разі не перераховуйте і не передавайте кошти невідомим особам.

У випадку, якщо ви стали жертвою шахрайства, негайно повідомляйте про це у поліцію на оперативну лінію 102.
Наверх