Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Фотоновини / Новини освіти 09 жов 2023 15:00

Замість газу – дрова: Ліцей у Мошнівській громаді перейшов на альтернативне опалення

Замість газу – дрова: Ліцей у Мошнівській громаді перейшов на альтернативне опалення


У ліцеї одного з сіл Мошнівської громади встановили твердопаливний котел. Зробили це, аби мати безперебійне опалення. Обладнання передав фонд ЮНІСЕФ.

Про це розповів розповів Суспільному Мошнівський сільський голова Богдан ШКАРБУТА.

Тепер замість газу – дрова та пелети. Це вигідно для громади, пояснив Богдан Вікторович: "Твердим паливом ми можемо забезпечити самі себе і не залежати ні від кого. Бо якби це було, наприклад, вугілля, то з ним теж є проблеми, бо вартість зростає за рахунок дорогої доставки".

Твердопаливний котел у модульному будиночку восени та взимку 2023 року забезпечуватиме теплом місцевий ліцей. За роботою котельні стежитиме оператор.

"Контролюється подача води, тепла, тиск, кількість завантаженого палива і того, яке залишається. За необхідністю його додають. У випадку аварійної ситуації комп’ютер переводить роботу котельні на інші режими", – пояснив Богдан Шкарбута.

Раніше, розповіла директорка ліцею Наталія Троян, опалювали заклад газовим котлом. І хоча його вистачало, від ще одного котла – не відмовилися: "Нинішня ситуація – не найкраща, тому мусимо мати ще й іншу котельню – альтернативну, для того, щоб опалювати школи в осінньо-зимовий період".

Усе потрібне для котельні обладнання передав фонд ЮНІСЕФ, а модульний будиночок встановили за гроші громади, зазначив її очільник Богдан Шкарбута. На це спрямували 40 тисяч гривень: "Ми зробили основу, підвели необхідні комунікації. У березні отримали необхідне обладнання, його вартість – 1 мільйон 840 тисяч гривень. Для територіальної громади і для села це зовсім не мало".

До опалювального сезону, додав пан Богдан, у громаді готові. Та аби повернути дітей за парти, потрібно добудувати укриття. "Думаю, вже через тиждень ми його запустимо і буквально через тиждень запустимо і котельню. Укриття буде забезпечене буде власним енергопостачанням. Щодо теплопостачання, його забезпечуватимуть від свого ж енергопостачання електричні теплові пушки", – розповів він.

Школярка Олена чекає на очні заняття. "Ми дистанційно навчаємось, але в нас ще є навчальні консультації", – розповіла вона.

Торік, коли в Україні відключали електроенергію, ліцей перевели на "дистанційку". Нині ж одинадцятикласниця Каріна, сподівається, що більше нічого не завадить освітньому процесу: "В будь-який момент, коли буде холодно і не буде опалення, можна буде під'єднати цю котельню".
Замість газу – дрова: Ліцей у Мошнівській громаді перейшов на альтернативне опаленняЗамість газу – дрова: Ліцей у Мошнівській громаді перейшов на альтернативне опаленняЗамість газу – дрова: Ліцей у Мошнівській громаді перейшов на альтернативне опаленняЗамість газу – дрова: Ліцей у Мошнівській громаді перейшов на альтернативне опалення[/center]
Наверх