Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 14 гру 2023 10:00

Як ветерану безоплатно отримати психічну допомогу

Як ветерану безоплатно отримати психічну допомогу


У рамках співпраці з Національною службою здоров’я України Мінветеранів роз’яснює ветеранам і ветеранкам, як за Програмою медичних гарантій отримати психічну підтримку, консультації необхідних лікарів-спеціалістів, безоплатні або з частковою доплатою ліки при розладах психіки та поведінки, а також амбулаторне і стаціонарне лікування.

Про це інформують у Міністерстві ветеранів України.

Якщо ви відчуваєте, що вам необхідна допомога, перш за все зверніться до сімейного лікаря, який працює в закладі з договором на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Сімейні лікарі, терапевти й педіатри цих закладів пройшли курс від Академії НСЗУ «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP».

Лікар первинної медичної допомоги може надати першу психологічну допомогу, виявить психічні і неврологічні розлади, направить на лабораторні та інструментальні дослідження, призначить лікування під контролем сімейного лікаря та забезпечить психологічну підтримку членів родини.

За потреби лікар первинної медичної допомоги направить до психіатра. Або можна напряму звернутися до психіатра у закладі, який має договір на пакет «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Направлення до психіатра – не обов’язкове.

Пацієнт може отримувати психіатричну допомогу вдома, якщо розлад некритичний. Така підтримка передбачена пакетом «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Щоб скористатися послугами, потрібне електронне направлення в сімейного лікаря або психіатра. Докладніше про це можна дізнатися за посиланням https://nszu.gov.ua/novini/dlya-yakih-paciyentiv-pracyuyut-psihiatrichni-mobilni-komand-897.

Також Програма медичних гарантій покриває стаціонарне лікування людей із психіатричними розладами. Детальніше про ці послуги читайте тут: https://nszu.gov.ua/novini/shcho-potribno-znati-pro-psihiatrichnu-dopomogu-v-stacionari-906.

Знайти сімейного лікаря, який надає ментальну підтримку, а також заклад для психіатричної допомоги можна за допомогою інформаційного дашборду за посиланням: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts. У полі фільтрів оберіть область та необхідну групу послуг або у контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77.
Наверх