Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Суспільство 24 лис 2023 16:31

ПРОБЛЕМА БЕЗПРИТУЛЬНИХ ТВАРИН МОЖЕ ВИРІШИТИСЬ ТІЛЬКИ СПІЛЬНИМИ ЗУСИЛЛЯМИ

ПРОБЛЕМА БЕЗПРИТУЛЬНИХ ТВАРИН МОЖЕ ВИРІШИТИСЬ ТІЛЬКИ СПІЛЬНИМИ ЗУСИЛЛЯМИ


Останнім часом збільшилась кількість нарікань з боку жителів громади щодо вирішення проблеми поводження з безпритульними собаками на території Мошнівської громади.

Надмірна кількість безпритульних тварин на вулицях – актуальна проблема для багатьох міст, сіл. Однак, безпритульні тварини - наслідок байдужості, безвідповідальності та нерідко жорстокості людей, які, не бажаючи нести відповідальність за утримання, догляд та потомство своїх домашніх улюбленців, часто викидають на вулицю кошенят та цуценят, а також і дорослих тварин. Для людини є природним утримання домашніх улюбленців, однак їх неконтрольоване розмноження і безвідповідальне ставлення до них власників тварин, з вини яких вони стають загубленими, кинутими, призводить до постійного збільшення кількості безпритульних тварин.

Більшість бездоглядних собак, на яких скаржаться мешканці громади, є, насправді, такими, що мають власників, тому виникає необхідність впливати на господарів домашніх тварин і заборонити їм випускати собак в самовигул, так як це візуально збільшує кількість безпритульних собак, що викликає роздратування жителів, а також створює загрозу укусів для людей. Розпізнати безпритульних від тих, які мають власників неможливо, так як на багатьох собаках немає нашийників.

Досить складно вирішувати цю проблему, адже погляди кардинально різняться між тими, хто вбачає в безпритульних тваринах явище небезпечне для мешканців і тими, хто стоїть на варті захисту прав тварин.

З одного боку, прибічники гуманного поводження з тваринами відстоюють своє категоричне відношення щодо відлову чи будь-яких інших дій в напрямку поступової ліквідації явища безпритульності тварин, з іншого – прихильники вирішення проблеми безпритульних тварин шляхом їх відлову та подальшої стерилізації.

Багато фахівців вважають, що сама лише стерилізація безпритульних тварин проблеми не вирішить. Ряди стерилізованих чотириногих безхатьків постійно поповнюватимуться викинутими на вулицю домашніми тваринами. А тому додатково варто зосереджувати увагу на організації інформаційно-просвітницьких заходів, спрямованих на підвищення рівня відповідального ставлення до тварин з боку їх власників, популяризації того, що домашніх улюбленців краще взяти з вулиці, подарувавши їм свою любов та тепло, запобігання поширенню жорстокості та впровадження в суспільну свідомість стандартів гуманного ставлення до живих істот і шанобливого ставлення до життя як цінності.

Також варто пам’ятати про адміністративну відповідальність за невиконання правил утримання домашніх тварин. Законодавством передбачено, що тварина має перебувати в межах постійного утримання. Поза ним лише на повідку у супроводі господаря. Якщо це тварина бійцівської породи, вона має бути в наморднику. Обов’язкова наявність на домашній тварині нашийника з ідентифікуючими позначками. Якщо люди постійно порушують ці правила, потрібно звертатися, краще колективно, із заявою на такого господаря до органів Національної поліції України. За порушення правил утримання собак та котів статтею 154 Кодексу України про адміністративне порушення передбачається попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Проблему безпритульності тварин необхідно вирішувати комплексно спільно з зоозахисними, благодійними та волонтерськими організаціями. Як показує досвід співпраця з такими організаціями, активними та небайдужими громадянами дає плідні результати.

Шановні громадяни!


Проблема безпритульних тварин тонкою ниточкою веде до нас, людей. І людяність проявляється саме від вміння поводитися з братами нашими меншими, від милосердя і чуйності серця, від вміння піклуватися про тих, хто цього потребує. Перш ніж нарікати на наслідки будь-яких негативних явищ у нашому суспільстві і в оточуючому нас середовищі, задумайтесь про те, хто ж саме є їх причиною. Позитивні зрушення починаються і залежать від кожного з нас!
Наверх