Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 25 січ 2024 07:00

Підтримати тих, хто захищає: Проєкти для військових, ветеранів та їхніх родин

Підтримати тих, хто захищає: Проєкти для військових, ветеранів та їхніх родин


В Міністерстві соціальної політики України розповіли про побудову системи соціальної підтримки для наших захисників та захисниць.

Наразі діє кілька пілотних проєктів, їх мета – підтримати тих, хто захищає нас – військових, ветеранів та їхні родини. Успішні результати будуть масштабовані на національний рівень. Логіка всіх проєктів в тому, щоб військовий та його родина на кожному з етапів служби міг без труднощів отримати підтримку держави.

Перший проєкт – це підготовка фахівців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для надання якісних соціальних послуг військовим. 

Йдеться про всі етапи проходження військової служби, починаючи від мобілізації, безпосереднього несення служби та повернення до умов цивільного життя. Простими словами: коли військовозобов’язаний приходить до центру комплектування, потрібно з’ясувати, які у нього в цивільному житті залишаються питання, проблеми, труднощі, чи потрібна підтримка його родині. Для цього, спільно з Міноборони, ми відпрацьовуємо компонент соціальної підтримки за допомогою навчальної програми, готуємо фахівців для надання якісних соціальних послуг військовим.

Другий – це запровадження соціального супроводу військових та їхніх родин на базі військової частини. 

1 грудня  п’ять команд соціальних працівників розпочали надання послуги у військових частинах ЗСУ у 4-х областях. Їхнє завдання – допомагати військовим з цивільними питаннями. Наприклад, вони консультують щодо оформлення документів, забезпечують психосоціальну підтримку, інформують про соціальні гарантії. Ми хочемо аби люди, які прийшли в армію і не мають військового досвіду, не відчували себе покинутими, щоби їм допомогли адаптуватися до нових умов та не залишили без уваги їхні родини. Вже сьогодні ми маємо позитивні відгуки від тих, хто отримав підтримку.

«Дякую соцпрацівнику, який допоміг  оформити довідку ВПО для моєї вагітної дружини. Зараз я спокійний, що дружина не лишилася сам-на-сам з бюрократичною машиною і отримає всі соціальні виплати після народження дитини, що передбачені законом», – говорить Андрій, молодший сержант.

«Маю батька з інвалідністю. Соціальний працівник допомагає сестрі вирішити певні побутові питання, пов’язані з цим. Також допомогли знайти адвоката, який вирішує юридичні проблеми з опікою над дитиною від першого шлюбу», – теж додає Сергій, сержант, що скористався послугами соціального працівника.

Третій – це впровадження діяльності соціальних працівників у закладах охорони здоров’я, де вони працюють із пораненими військовими.

Зараз соцпрацівники працюють у складі мультидисциплінарних команд на базі медичних закладів. Вони можуть допомогти з відновленням документів; проходженням ВЛК чи МСЕК, надати вичерпну інформацію щодо соціального захисту, зокрема – про забезпечення допоміжними засобами реабілітації, призначення соціальної допомоги та виплат. Така послуга – місток між реабілітацією в лікарні та поверненням до життя у громаді.

Четвертий – програма соціального відновлення для військових та їхніх родин. 

Соціальне відновлення спрямоване на стабілізацію емоційного стану родини та захисника, зниження стресу, побудову партнерських стосунків в родині з врахуванням нових обставин – військової служби. Наразі три області пілотують цей проєкт, а участь в ньому вже взяли понад 100 родин. Мета програми – дати можливість військовому відновитись під час проходження військової служби, відпочити разом з родиною та забезпечити його повернення до служби з новими силами.

П”ятий – послуга соціальної адаптації для ветеранів та їхніх родин. 

Її завдання – допомогти повернутись до цивільного життя після демобілізації. Наразі ця послуга вже пілотується у двох областях – Полтавській та Черкаській. Триває підготовка до запуску на Вінниччині. Складається вона із двох рівнів – соціальне відновлення та соціальна адаптація в громаді.

Соціальне відновлення відбувається на базі реабілітаційних та санаторно-курортних закладів. Там родина ветерана має змогу відпочити разом, отримати допомогу у стабілізації психоемоційного стану, зниженні стресу. Спільно із психологами, соціальними працівниками, соціальними педагогами сім’я може пропрацьовувати всі складнощі, які виникають при поверненні до цивільного життя та подальші кроки для їх вирішення. Завдяки цьому захисник та родина отримують відповіді на питання, які їх хвилюють, отримують фахову допомогу, одночасно маючи можливість  відпочити в комфортних умовах.

Соціальна адаптація – спрямована на те, щоб інтегрувати ветерана в громаду, а громаді допомоги правильно налаштувати взаємодію із захисниками та захисницями, що повертаються додому.
Наверх