Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 16 бер 2024 17:00

Протезування в Україні: гарантоване державою та безоплатне

Протезування в Україні: гарантоване державою та безоплатне


Міністерство соціальної політики постійно працює над тим, щоб протезування в Україні було доступне тим, хто цього потребує, процеси – прозорими і зрозумілими, а допоміжні засоби реабілітації відповідали за якістю всім міжнародним стандартам. 

Для цього протягом останніх двох років було запроваджено низку змін, які суттєво змінили ситуацію з протезуванням в країні.

Наразі суттєво спрощена процедура звернення та отримання направлення за протезом. Це можна зробити в лікарні, де перебуває людина, через ЦНАП або ж електронному кабінеті особи з інвалідністю. Процес виготовлення протезу залежно від складності ампутації у середньому складає 45 днів. Головне – протезування в Україні є повністю безоплатним та гарантованим державою.

Щоб кожна людина з потребою у протезі могла його отримати, держава запровадила прозорий механізм відшкодування коштів за виготовлення таких виробів протезним підприємствам.

Так, на допоміжні засоби реабілітації (ДЗР), зокрема протези, встановлюються граничні ціни. Граничні ціни – це той максимум, який може коштувати виготовлення протезу, що покривається державою. Вони встановлюються із врахуванням ринкових цін, щоб протезне підприємство могло виготовити, а людина – отримати будь-який необхідний протез, навіть  високофункціональний, і не залучати для того особисті кошти.

Щоб запобігти завищенню цін з боку протезних підприємств, держава звільнила від оподаткування ввезення комплектуючих до відповідних виробів.

Що стосується нагляду і контролю за виготовленими ДЗР, то для запобігання встановленню неякісних чи невідповідних комплектуючих працює механізм попереднього огляду допоміжного засобу реабілітації. В межах моніторингу забезпечення ДЗР до огляду також можуть залучатись представники соцзахисту чи територіальних відділень Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Важливою для користувачів ДЗР є можливість перевірити, – отримуючи виріб на підприємстві, – чи встановили на ньому саме ті комплектуючі, які були зазначені в документах. Це легко перевірити: всі основні комплектуючі мають серійний номер, його можна звірити з документами до ДЗР і упевнитися, що все в порядку.

Крім того, нагляд за якістю всіх медичних виробів, зокрема, ДЗР, здійснює Держлікслужба. У 2024 році повноваження Держлікслужби проводити перевірки мають поновитися.

Важливим є зворотній зв’язок від людей, які отримали протези. Щоб впевнитись, що протезування було проведено якісно, територіальні відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю щомісячно здійснюють опитування відповідних осіб.

Результати таких опитувань потім направляються протезним підприємствам для реагування.

Також передбачена і діє процедура, відповідно до якої кожна людина при отриманні засобу має перевірити можливість користування цим засобом і упевнитись, що він відповідає призначенню. У протилежному випадку – вона має можливість відмовитися від виробу. Тоді або підприємство виправляє недоліки за власний кошт, або людина може звернутися за таким виробом до іншого підприємства. Виготовлений для неї попереднім підприємством протез – оплачений державою не буде.

Й одне з основних нововведень – визначення потреби в конкретному виробі здійснюється мультидисциплінарними командами. Саме до їх обовʼязків входить підібрати виріб, перевірити відповідність виробу призначенню під час його прийому. Мінсоцполітики і МОЗ працюють над збільшенням кількості таких команд, щоб всі призначення ДЗР здійснювались за їх участю.
Наверх