Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 02 бер 2024 07:00

Як допомогти своєму домашньому улюбленцю під час повітряної тривоги — поради поліцейських кінологів

Як допомогти своєму домашньому улюбленцю під час повітряної тривоги — поради поліцейських кінологів


Гучні звуки сирен під час повітряної тривоги та обстрілів лякають тварин, вони стресують, в паніці починають тікати та ховатися. Це може обернутись для них серйозними травмами та навіть пораненням від обстрілу. 

Кілька порад, які допоможуть вам захистити улюбленців від зайвої паніки під час тривоги:

1. Намагайтеся не вигулювати собак під час повітряної тривоги. Якщо вигуляти тварину необхідно, або тривога трапилася тоді, коли ви вже гуляєте, і встигли відійти далеко від дому, візьміть його на повідець.

2. Не забувайте про тварину, якщо ідете до укриття. На сьогодні не дозволяється тваринам перебувати в укриттях та бомбосховищах. МВС намагається розв'язати це питання — уже розроблений проєкт документа. Втім, більшість сховищ є дружніми до наших улюбленців. Тож можна поспілкуватись з людьми в укритті, і попросити допустити вас з твариною. При цьому не забувайте — як ваш вихованець має бути убезпечений від оточуючих, так і оточуючі від нього. Тому для собак обов’язковим має бути наявність повідця та намордника або переноски (якщо розмір собаки дозволяє), для котів — переноски, для інших тварин — переноски чи клітки.

3. Якщо розмір тварини дозволяє, подбайте про її чіпування. Не забувайте і про звичайні адресники. Краще обирати ті, на які наносяться гравіювання, оскільки штрих-код також не завжди може зчитуватися, особливо, якщо сам адресник пошкодиться або потріскається.

4. Якщо собака стресує під час гучних звуків удома, порадьтеся із ветеринаром щодо застосування спеціалізованих заспокійливих препаратів. Також від стресу може допомогли обгортання тварини тактильно приємною тканиною — це один з елементів такого методу, як TTouch (тітач).

5. Подбайте, аби у собаки було місце, де тварина може спокійно відпочити. Якщо у вас маленькі діти, а ваш собака нервує, коли чує гучні звуки, або коли знаходиться у невеличкому приміщенні, поясніть дітям, що в такі моменти зайва увага собаці може бути неприємною.

6. До тривожної валізки, яка є зараз у кожній сім'ї, покладіть і речі домашнього улюбленця:

- нашійник/шлею та намордник, невеличкий пакетик сухого корму, пляшечку із водою, плед, на який можна покласти улюбленця, або загорнути його;

- якщо ваш вихованець має хронічні захворювання і потребує постійного приймання ліків, покладіть у валізку необхідні пігулки із розрахунку на 3-5 днів.

7. Документи тварини тримайте разом зі своїми.
Наверх