Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 02 лют 2024 13:00

Про підтримку ВПО на Черкащині

Про підтримку ВПО на Черкащині


Майже 96 тисяч українців через війну тепер наново налагоджують життя на Черкащині, що стала для них прихистком. Про те, як допомагають в області ВПО, розповіла на брифінгу в медіацентрі перша заступниця начальника ОВА Наталія Кравченко.

Із початку повномасштабної війни Черкащина прийняла 283,4 тис. вимушених переселенців. На обліку в Єдиній інформаційній системі в області перебуває 145 тис. осіб, із них 134 тис. – з початку повномасштабної агресії рф проти України.

– З перших днів область включилася в роботу, аби надавати максимальну підтримку тим, хто прибував на Черкащину, – розповіла перша заступниця очільника області Наталія Кравченко. – Допомагали нам у цьому наші громади, волонтери, громадські організації. Великі міжнародні донори, з якими співпрацюємо і зараз, надавали підтримку з формуванням гуманітарних наборів і речей першої необхідності. Також разом із нашими партнерами маємо можливість і зараз покращувати умови проживання для ВПО.

У червні минулого року на Черкащині створили Координаційний центр підтримки цивільного населення. Він опікується ВПО, ветеранами, їхніми родинами, молоддю та дітьми. Такі штаби працюють у кожній громаді. Також утворена Рада з питань внутрішньо переміщених осіб при обласній державній адміністрації. Аналогічні ради ВПО утворені в усіх районах області та 15 територіальних громадах.

– Всі вимушені переселенці, які нині проживають на Черкащині, отримують належний соціальний супровід та підтримку, – зауважила Наталія Кравченко. – Це ж стосується і передбачених законодавством соціальних виплат. Зокрема, 26 січня цього року Уряд ухвалив деякі зміни до постанов КМУ щодо виплат допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. Так, виплату допомоги всім ВПО, які отримували її до 1 лютого, автоматично буде продовжено до 1 березня без додаткового звернення. З 1 березня 2024 року виплати для ВПО буде продовжено для більшості нинішніх отримувачів виплат – тих ВПО, які належать до найбільш вразливих категорій громадян. Всі запити на навчання у закладах освіти чи в закладах дошкільної освіти задоволені 100%.

В області спрямовуватимуть зусилля на те, аби максимально інтегрувати ВПО до громад.

– Нам важливо, аби Черкащині стала справді другою домівкою для вимушених переселенців, – наголосила Наталія Кравченко. – Саме тому ми приділяємо максимум уваги працевлаштуванню осіб цієї категорії, стимулюванню самозайнятості, отриманню нової професії. Спільно із обласною службою зайнятості ми напрацьовуємо інструменти задля цього.
Наверх