Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 14 лют 2024 11:00

Банки готують обмеження для грошових переказів українців

Банки готують обмеження для грошових переказів українців


Національний Банк України готується обмежити грошові перекази українців. Триває внесення відповідних змін до законодавства. Представник Верховної Ради Данило Гетманцев пояснив, які нововведення планують запровадити в Україні.

Нацбанк запропонував обмежити готівкові перекази через термінали самообслуговування, а також частоту та обсяг грошових операцій з використанням банківських карток. Ініціатива ще на стадії обговорення.

Планується посилити вимоги до розміру особистого капіталу постачальників платіжних послуг та збільшити розмір штрафів за порушення вимог законодавства, що регулює діяльність на платіжному ринку.

Також планується обмеження щодо електронних платежів, ліміти на кількість та суму операцій, в умовах воєнного стану.

Роз’яснення від Данила Гетманцева

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що обмеження пов’язані з боротьбою схем маніпуляцій банківськими системами для приховування реального походження платежів і тіньових банківських операцій.

Народно обранець пояснив, що НБУ перевіряє банки та небанківські фінустанови. Було виявлено масштабні порушення, які надають змогу проводити перекази на мільярди – через термінали самообслуговування та за допомогою електронних платіжних методів. Передбачається, що обмеження будуть введені лише у воєнний час.

За результатами перевірки накладено штраф на загальну суму близько 486,35 млн грн, а також відкликано ліцензії кількох банків та анульовано ліцензії кількох НФУ.

Таким чином, маємо зменшення фінансових операцій, які здійснюються з порушенням вимог законодавства України, а саме щодо використання «міскодингу». Наприклад, сума безготівкових транзакцій у легальному секторі азартних ігор зросла з 4 млрд грн (у 2022 році) до 83 млрд грн (у 2023 році), а загальний обсяг зріс до 207 млрд грн (у 2023 році) порівняно з 14 млрд грн (у 2022 році).

Не зважаючи на успіхи, у сфері безготівкових розрахунків досі існують окремі схеми здійснення заборонених видів господарської діяльності, зокрема:

- незаконної організації та проведення азартних ігор
- легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом
- шахрайські схеми з використанням “фішингу”
- використання віртуальних активів для проведення “сірих”/ “тіньових” фінансових операцій

Для вирішення цієї ситуації НБУ пропонує:

- Зміни до Закону України «Про платіжні послуги» посилюють вимоги до розміру власного капіталу постачальників платіжних послуг та збільшують розміри штрафів за порушення вимог законодавства, що регулює діяльність на платіжному ринку;
- Запровадити на законодавчому рівні на період дії воєнного стану обмеження щодо здійснення фінансових операцій за допомогою електронних платіжних засобів, лімітами на суми трансакцій, їх кількості тощо. А також граничних сум готівкових переказів, здійснених за допомогою терміналів самообслуговування.

Виходячи з розгляду питання, Данило Гетманцев доручив підкомітету разом із НБУ створити необхідні зміни до законодавства.
Наверх