Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 15 лют 2024 15:00

Мобілізація: В ОП та Раді розробили дві концепції економічного бронювання

Мобілізація: В ОП та Раді розробили дві концепції економічного бронювання


В Офісі президента та Верховній Раді розробили дві концепції економічного бронювання.

Так, Офіс президента та ініціативна група в Раді, яку зібрав голова економічного комітету Дмитро Наталуха, розробили дві різні концепції економічного бронювання, які дозволять деяким працівникам не йти до армії під час війни.

При цьому модель Офісу президента базується на сумі реально одержаної заробітної плати, з якої сплачується податок. Нижня межа для бронювання – 30-35 тисяч гривень на місяць.

Зокрема, серед переваг: легко адмініструвати через податкову, сприятиме виходу бізнесу з "тіні", змусить ФОП оформитись на роботу за трудовими договорами.

До недоліків відноситься те, що: може бути проблематично для малого бізнесу за межами обласних центрів, тому вони, навпаки, підуть у тінь; 40% надходжень ідуть до місцевих бюджетів, а не на ЗСУ.

Як зазначається, модель групи Наталухи базується на впровадженні нового квазіналогу, подібного до військового збору. Роботодавець за бронювання працівника щомісячно платитиме 20 тисяч гривень. ФОП також можуть скористатися цією можливістю.

До переваг цього відноситься те, що воно акумулює всі додаткові кошти в спецфонд, який можна витрачати тільки на оборону. А ось недолік у тому, що більшість роботодавців не може сплачувати 20 тисяч гривень за бронювання.

При цьому обидві концепції схожі на оцінки надходжень, які можна буде акумулювати для бюджету - вони можуть становити від 200 до 350 мільярдів гривень на рік. Однак остаточного обраного варіанта бронювання ще немає.
Наверх