Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 29 лют 2024 13:00

90% української агропродукції експортується морем

90% української агропродукції експортується морем


Україна продовжує відігравати важливу роль у гарантуванні світової продовольчої безпеки. У 2023 році українські аграрії зібрали великий врожай зернових та олійних культур  – понад 70 млн тонн та експортували продукції на майже 22 млрд доларів. Це дуже важливий сигнал для світу, що Україна готова виробляти і доставляти їжу тим, хто її потребує.

Про це повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час онлайн привітання учасників конференції «BLACK SEA GRAIN. EUROPE-2024», що проходить у Празі.

За його словами, досягти таких суттєвих результатів вдалося завдяки підтримці міжнародних партнерів та налагодженню експорту з портів Одеси.

«Український зерновий коридор показує хороші результати. 90%  всієї продукції експортується саме морем. Лише в грудні 2023 Україна експортувала з Одеси 5 мільйонів тонн збіжжя, один мільйон – через Дунай і ще один мільйон – транзитом сухопутним коридором через європейських сусідів. Тому роль України в питанні глобальної продовольчої безпеки надзвичайно важлива. Особливо, що стосується експорту зернових до країн Африки та Азії», – зазначив Тарас Висоцький.

Перший заступник Міністра підкреслив, що водночас українські аграрії, які постраждали через вторгнення росії, потребують захисту.

Під час конференції обговорюватимуться  питання подолання воєнних ризиків для європейського та українського ринку, глобальні виклики агроринку та прогноз врожаю-2024, ринок  зернових та олійних культур Чорноморського та Дунайського регіону, процес євроінтеграції України та інші питання.

Довідково. Конференція «BLACK SEA GRAIN. EUROPE» – захід для світових лідерів зернової та олійної галузі. Конференція об’єднує виробників та переробників зернових і олійних, сектор agri-food, трейдерів, логістів, банки та інвестиційні фонди, органи державної влади та галузеві асоціації з метою налагодження ефективної взаємодії в поставках товарів з України по всьому світу.
Наверх