Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 15 бер 2024 10:00

Українці зможуть використовувати "Дію" в якості цифрового гаманця в ЄС

Українці зможуть використовувати "Дію" в якості цифрового гаманця в ЄС


Українці зможуть використовувати "Дію" у країнах Європейського Союзу в якості цифрового гаманця. Це дасть можливість відкривати банківський рахунок, користуватися електронним підписом та отримувати електронні медичні рецепти.

Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Як зазначив міністр, у ЄС проголосували за створення Європейського гаманця цифрової ідентифікації (EUDI). Держави-учасники консорціуму POTENTIAL повинні представити свої національні гаманці ЄС протягом двох років, а тестування прототипів має завершитися до квітня 2025 року.

"Україна - єдина країна в складі консорціуму, яка наразі не є членом ЄС, але вже активно бере участь у процесі формування майбутньої електронної ідентифікації в ЄС", - повідомив він.

За йог словами, представники Мінцифри беруть участь у пілотному проекті ЄС, де тестуватимуть транскордонну взаємодію "Дії". "Український цифровий гаманець - це Дія. Після запуску пілоту в ЄС українці зможуть використовувати там Дію, а європейці - свої цифрові гаманці в Україні", - зазначив Федоров

Міністр розповів, що з цифровим гаманцем можна буде онлайн відкривати банківський рахунок, мати постійний доступ до водійських посвідчень у телефоні, користуватися електронним підписом та отримувати електронні медичні рецепти.

За його даними, Єврокомісія до кінця першого кварталу цього року має опублікувати уніфіковані вимоги для гаманців EUDI. "Дія реалізувала більшість функцій EUDI задовго до презентації пропозиції Єврокомісії. Наступне завдання - досягти визнання в ЄС", - додав міністр.
Наверх