Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство / Цей день в історії 16 лис 2016 13:07

СЬОГОДНІ - ДЕНЬ МОРСЬКОЇ ПІХОТИ УКРАЇНИ.

СЬОГОДНІ - ДЕНЬ МОРСЬКОЇ ПІХОТИ УКРАЇНИ.Сьогодні в українських «чорних беретів» професійне свято – День морської піхоти.

Свято встановлено згідно з Указом Президента від 31 березня 2014 року з метою відродження і розвитку національних військових традицій, ураховуючи важливу роль морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави.

Історія української морської піхоти бере початок ще з 1918 року, коли 23 травня 1918 року гетьман Скоропадський видав указ по Морському відомству «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби». Першим комендантом 1-го полку Морської піхоти став майор (військовий старшина) Іларіон Ісаєвич. Наступного року Симон Петлюра видав наказ про заснування Морського полку. У березні полк був реорганізований у 1-й Гуцульський полк морської піхоти Дієвої армії УНР. Частини морської піхоти УНР брали участь у Першому і Другому зимовому походах армії УНР.

Стосовно нашого часу, то днем створення морської піхоти сучасної України можна вважати 22 лютого 1992 року, коли в Севастополі 880-й Окремий батальйон під командуванням майора Віталія Рожманова прийняв присягу на вірність українському народові. Проте командування Чорноморського флоту не допустило перехід морських піхотинців під юрисдикцію України. Командир батальйону і його заступники були звільнені з посад, батальйон розформований, а особовий склад переданий в інші військові частини. 1 липня 1993 року, після створення Військово-морських Сил України, в Севастополі був сформований 1-й Окремий батальйон Морської піхоти, в який були зараховані кращі офіцери Чорноморського флоту, які виявили бажання служити своїй Батьківщині. Вони принесли з собою дух і традиції, властиві лише цьому елітному роду військ. У грудні 2013-го в Керчі був сформований ще один (501-й) батальйон морської піхоти. Після анексії Криму Росією у березні 2014 року, морські піхотинці були передислоковані в Миколаїв.

Сьогодні Морська піхота України – це 1-a окрема бригада морської піхоти імені Костянтина Ольшанського, яка була сформована 11 липня 2014 року із залишків 1-го Феодосійського і 501-го Керченського батальйонів морської піхоти та 36-ї бригади берегової оборони. Після виходу з анексованого Криму на материк в 2014 році, чорних беретів було менше однієї роти. Нині це повноцінна бойова злагоджена бригада морпіхів.
Наверх