Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 05 січ 2019 11:00

Чому білі та зірочками: Вчені змогли розгадати загадку сніжинок

Чому білі та зірочками: Вчені змогли розгадати загадку сніжинокФранцузькі метеорологи розгадали головні загадки сніжинок, чому вони мають таку химерну форму, чому сніг білого кольору, не прозорий.

Фахівці пояснюють, процес перетворення води в сніжинки починається з того, що вода притягається до найдрібніших твердих частинок, які можуть бути діаметром в соту частку міліметра. Сніг формується в умовах далеко не чистого повітря.

Далі навколо мікрочастинки формується початкова шестигранна призма. Подальше зростання кристалів залежить від атмосферного тиску, електричного поля хмари, вітру, вологості і температури. Цікаво, що чим нижче температура повітря, тим більше химерна форма сніжинки. Температура в мінус 5 — 10 градусів Цельсія призводить до формування сніжинок у формі голочок. Температура в 10 — 12 градусів – сніжинок у формі пластинок або пластівців. Мінус 12 — 18 градусів формує найбільш красиву зірочку з шістьма променями.

Колір снігу викликаний його структурою. У снігу кристали льоду розташовані хаотично. Світло, потрапляючи на один з них, переломлюється, у такому вигляді потрапляє на інший, який знову змінює його напрям. Все це дає в підсумку білий колір.
Наверх