Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 22 січ 2019 08:00

В Україні можна отримати 35% компенсації (в євро) від суми кредиту на енергоефективні товари

В Україні можна отримати 35% компенсації (в євро) від суми кредиту на енергоефективні товариУ грудні 2018 року в Києві відбувся інвестиційний форум ЄС-Україна на якому обговорювалися проблеми енергоефективності. Форум був організований спільно Гендиректорату з енергетики Європейської комісії, Комітетом Верховної Ради України з енергетики та державним агентством України з енергоефективності та енергозбереження.

Метою форуму була демонстрація передового досвіду ЄС щодо впровадження та застосування відновлюваних джерел енергії, а також обговорення політичних та економічних заходів, покликаних стимулювати ринок і відповідно підвищити частку відновлюваних джерел енергії в Україні в перспективі до 2020 року. ЄС сьогодні лідирує в глобальному переході на екологічно чисту енергію, і стає світовим лідером в галузі поновлюваних джерел енергії.

Оскільки Україна реформує свою енергетичну політику відповідно до енергетичним законодавством ЄС, передбаченим в Угоді про асоціацію між ЄС і Україною і прийнятому в Договорі про енергетичне співтовариство, Євросоюз реалізовує в нашій країні програму IQ energy, надану і розроблену в ЄБРР.

В рамках реалізації даної програми Європейський банк реконструкції і розвитку співпрацює з деякими українськими банками, які надають кредитні лінії на покупку енергоефективних товарів. Наприклад в УкрСибБанку, в програмі кредитування приватних осіб https://my.ukrsibbank.com/ru/personal/credits/, нарівні з кредитами готівкою, товарними кредитами та кредитами на покупку авто, існують кредитні пропозиції на покупку енергоефективних товарів.

Перевага саме даного кредиту, полягає в тому, що покупець може отримати 35% компенсації від суми кредиту на енергоефективні товари куплені за цією програмою енергоефективності. Програма реалізує підтримку проектів не тільки розроблених для приватних осіб - власників квартир або будинків, але і розроблені для колективних об'єднань таких як ОСББ та інших.

Як відзначають представники UKRSIBBANK, таким чином прагнення ЄС поставити Європу на передній план виробництва чистої та відновлюваної енергії тепер стає реальністю. Така політика прискорює державні і приватні інвестиції в поновлювані джерела енергії, створює робочі місця і забезпечує зростання, а також дозволяє громадянам отримувати вигоду від переходу до сучасної і чисту економіку.

Поновлювані джерела енергії сприятимуть створенню більш конкурентоспроможного та сталого ринку електроенергії в Україні. Це допоможе скоротити викиди і забруднення повітря, а також полегшить інтеграцію з енергосистемою ЄС.

Також вони зазначають, що реалізація цієї програми дозволить знизити вартість «зеленої» енергії для споживачів і створить умови для ефективної конкуренції.

За останні 4 роки в проекти нових поновлюваних джерел енергії в Україні було інвестовано близько 1,5 мільярдів євро. В уряді обіцяють продовжити вдосконалювати законодавство з метою створення сприятливих умов для розвитку відновлюваної енергетики, залучаючи кращий європейський досвід.
Наверх