Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 01 лют 2019 16:00

В Україні узаконили обмін депозитів на кредити

В Україні узаконили обмін депозитів на кредитиВкладникам і позичальникам в Україні дозволено змінюватися. Люди і підприємства мають право змінювати в працюючих банках кредитні борги на депозити і навпаки.

Вимоги по ним повинні бути зустрічними і однорідними. В цьому випадку, все законно і ні банки, ні Фонд гарантування вкладів фізосіб не повинні перешкоджати процесу. Про це йдеться в правовій позиції Великої палати Верховного суду у справі №914 / 3217/16, передає UBR.

Воно стосувалося спору між Дельта Банком, де працює ліквідатор ФГВФО, і ТОВ «Яблуневий дар». Підприємство провело обмін переданого депозиту $ 575 млн. На пачку кредитів загальною сумою € 508,7 млн. Обмін проводився поки у Дельти була банківська ліцензія, за півроку до виведення з ринку: Нацбанк визнав Дельта Банк неплатоспроможним 5 жовтня 2015 році.

«Вимоги, які можуть підлягати зарахуванню, повинні бути зустрічними (кредитор по одному зобов'язанню є боржником по іншому, а боржник за першим зобов'язанням є кредитором за другим) однорідними (зараховуватися можуть вимоги про передачу речей одного роду) термін виконання таких вимог настав, не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги. Правило про однорідність вимог поширюється на їх правову природу, але не стосується підстави виникнення таких вимог. Допускається зарахування однорідних вимог, що випливають з різних підстав (різних договорів і т.д.)», - йдеться у висновку БП-ВС.

І в ньому ж підкреслюється право вкладника міняти свій депозит як він забажає.

«Чинним законодавством України не передбачено заборони на поступку права вимоги вкладником за договором банківського вкладу (депозиту), в тому числі і в частині коштів, розміщених на відповідних вкладних (депозитних) рахунках», - йдеться в документі.

Таким чином офіційно легалізовано дуже поширена схема: вкладник (або група вкладників) передає підприємству або приватному позичальникові право на свій депозит. І той гасить банківський кредит вже не грошима, а цим депозитом - тобто проводить взаємозалік. Вигода угоди криється в дисконті. Тобто банківські боржники отримують депозити зі знижкою, проте це вигідно великим вкладникам, якщо банк відмовляється віддавати їм депозити, і все що їм світить до ФГВФО це 200 тис. грн. Зазвичай до схеми вдаються за півроку до закриття банку. Поки Нацбанк ще не визнав його неплатоспроможним, але він вже не виконує зобов'язання перед клієнтами.

Крім зустрічності, базовими є дві вимоги: в банку ще не повинно бути тимчасової адміністрації; повинна збігатися валюта депозиту та кредиту.

Через невиконання валютного вимоги, БП-ВС відмовилася встати на сторону ТОВ «Яблуневий дар» у справі №914 / 3217/16. Позичальник хотів обміняти доларовий депозит на кредити в євро.

«В цілому рішення Верховного суду позитивне, воно доводить законність обміну депозити на кредити. Тобто відкинуті аргументи Фонду гарантування вкладів, який виступав проти цього, продовжував вимагати погашення кредитів з позичальників. З чим не згоден - це з вимогою БП-ВС про те, що повинні збігатися валюти депозитів і кредитів. Депозити і кредити виражені в грошових коштах, які можна легко перерахувати за офіційним курсом Нацбанку. Сподіваюся, що з часом цей момент буде уточнюватися в нових законах», - прокоментував нововведення старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.
Наверх