Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 03 бер 2019 17:00

Полуниця з 4-го поверху: Нова технологія вирощування ягід

Полуниця з 4-го поверху: Нова технологія вирощування ягідОстаннім часом вчені все активніше шукають способи збільшення виробництва полуниці в теплиці.

У Хугстратені (Бельгія) вчені поставили перший експеримент з вирощування полуниці в чотиришаровій системі. Три верхніх жолоби обладнали світлодіодами затемнення для компенсації втрат світла на нижньому ярусі.

В останні роки в дослідницькому центрі Хугстратена вже проводилися випробування з вирощування суниці садової в двошаровій системі з аналогічним принципом освітлення.

Багатошарова система розроблена в рамках трирічного проекту GLITCH, який спрямований на розвиток високотехнологічного тепличного садівництва. Можливості чотиришарового вирощування будуть задокументовані за допомогою тестів з вирощування полуниці.

В останні роки дослідний центр проводив випробування в двошарової системі з додатковим освітленням. Установка цієї системи стала першим кроком на шляху до багатошарового вирощування полуниці. 8-метровий скляний дах з сімома жолобами був оснащений трьома додатковими жолобами, до яких були прикріплені світлодіодні модулі.

Світлодіодне освітлення забезпечувало додаткове світло протягом дня на нижлежачому шарі жолобів. При двошаровій системі вдалося отримати таку саму кількість продукції на нижніх жолобах, що і в традиційній одношаровій системі.

В кінці 2018 року було розпочато роботи по оснащенню секції в скляній теплиці трьома додатковими шарами жолобів. Існуюча теплиця має висоту ніжки 7 м, так що на горі є великий простір. Для оптимального використання цього простору на даху буде встановлено 24 жолоби з шириною прольоту у 8 м. В результаті площа культивування збільшується більш ніж у три рази. Щоб компенсувати втрату світла на нижніх жолобах, світлодіоди встановлять під трьома верхніми жолобами.

Дослідники повідомляють, що нова система культивування тестується в процесі безперервного культивування. «Спочатку ми прагнемо досягти рівномірного розподілу світла по нижнім жолобам, встановлюючи нещодавно розроблені світлодіоди з регульованою яскравістю», – повідомляють дослідники.
Наверх