Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 03 лют 2019 05:00

Математики визначили «формулу щастя»

Математики визначили «формулу щастя»У найближчі 30 років сприйняття особистого благополуччя більше буде залежати від соціальних чинників, ніж від економічних.

До таких висновків прийшли вчені, вперше застосувавши математичний підхід до особистих оцінок добробуту.

Дослідження, проведене канадськими та іспанськими фахівцями, пропонує альтернативний погляд на сприйняття майбутнього. Він заснований не тільки на точних даних, але і на суб'єктивних відчуттях, яким зазвичай надають мало значення.

Вчені застосували динамічну статистичну модель, що поєднує економічні змінні - ВВП на душу населення, середню тривалість життя - з соціальними - свободою, корупцією, щедрістю і соціальною підтримкою.

Ця модель відбила найважливіші відмінності між країнами. Для калібрування вчені використовували спостерігаючі зміни в суспільстві в період з 2005 по 2016. Потім на підставі цієї моделі вони отримали сценарії глобальних змін в оцінці якості життя в 2050 році.

Результати показали, що очікуване зростання доходів лише незначно поліпшить суб'єктивну оцінку власного благополуччя - не більше ніж на 10% в порівнянні з нинішнім станом.

Навпаки, сценарії, засновані на зміні нематеріальних параметрів, демонструють значну зміну оцінки якості життя - на 30% вгору в разі оптимістичних варіантів розвитку подій і на 35% вниз - якщо все буде погано.

Найбільші нематеріальні цінності - свобода, соціальна підтримка і справедливість - впливають на ставлення до особистого благополуччя в густо населених регіонах Індії, Китаю, Східної Європи та Африки на південь від Сахари.

Вчені закликають враховувати ці результати для формулювання по-справжньому необхідних суспільству реформ - щоб вони зустріли найбільший відгук у населення.
Наверх