Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег / Суспільство 19 лют 2019 16:00

Україні загрожує епідемія кору

Україні загрожує епідемія коруПротягом 2018 року в Україні на кір захворіли понад 53 тис. людей. Це найбільше серед країн Європи — там до 34 тис. хворих в одній країні.

Причина такої кількості хворих — у низькому рівні вакцинації, пояснюють у Всесвітній організації охорони здоров'я. Наводять статистику смертей від недуги. У Європі від кору торік померли 72 особи, зокрема 16 українців. Це — рекорд за десятиліття.

З початку 2019-го на кір в Україні захворіли 15 000 осіб. Найбільше у Львівській, Він­ницькій, Рівненській, Хмельницькій областях і місті Києві. Понад половина хворих — діти.

— Спалах кору в Україні переростає в епідемію, — пояснює інфекціоніст 46-річний Віталій Євтушенко, доцент кафедри Національного медичного університету ім. Богомольця. — Ситуацію ускладнює одночасне поширення грипу, бо перші кілька днів симптоми однакові. Висипи від кору з'являються пізніше. Бувають і на слизових оболонках внутрішніх органів. Можуть вражати кишечник, тому у людини буде пронос. Симптоми такі ж, як і при дизентерії.

Якщо немає хронічних захворювань, температура збивається і людина почувається нормально, хворобу можна лікувати вдома. Але лікар обов'язково повинен оглянути хворого і призначити лікування.
Наверх