Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег / Суспільство 15 лют 2019 15:00

5 етапів медичної реформи, які відбудуться в 2019 році

5 етапів медичної реформи, які відбудуться в 2019 роціВ поточному році перед Урядом Гройсмана стоять два ключових завдання: забезпечити кожному українцю вчасну та кваліфіковану медичну допомогу, а медикам гідний рівень заробітних плат. Тому, на відміну від попереднього року, в 2019 році медичні інновації торкнуться одразу кількох сфер.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман: “Започаткована Урядом України реформа системи охорони здоров’я змінює не тільки принципи фінансування галузі, а й якість надання послуг”.

Заплановані витрати на продовження реформи охорони здоров’я у 2019-му році зростуть на 15 млрд. грн. у порівнянні з 2018 роком, і становитимуть майже 132 млрд. грн.

Першочергові задачі


На що ж підуть ці кошти?

По-перше, в 2019 році програма «Доступні ліки» стане ще доступнішою. На кінець 2018 року на Черкащині існувало 233 аптеки, через які хворі на серцево-судинні хвороби, бронхіальну астму та діабет ІІ типу, могли зі знижкою отримати медичні препарати, виписані лікарем в рамках програми.

З 1 квітня 2019 року зміниться принцип її фінансування – кошти не будуть розподілятися у вигляді субвенції по регіонах, а будуть «ходити за пацієнтом». Будь-який постачальник медичних препаратів - від великих аптечних мереж до окремих аптек – зможе укласти прямий договір з Національною службою здоров`я.

Більш того, замість паперового рецепту діятиме електронний. «Прив’язка» рецептів, які виписують хворим, до певних територій, обмежує можливості пацієнтів, особливо тим, які мешкають в сільській місцевості, оскільки їм за знижкою доводиться долати десятки кілометрів. З 1 квітня за електронним рецептом пацієнт зможе отримати ліки незалежно від місця проживання - у будь-якій аптеці, яка підписала договір з НСЗУ.

По-друге, з літа працюватиме програма «Безкоштовна діагностика». За направленням сімейного лікаря українці отримають можливість безкоштовно зробити аналізи, ультразвукові, інструментальні та ендоскопічні дослідження, рентген, мамографію – всього стануть доступними 54 медичні послуги.

По-третє, 1 млрд. грн. буде витрачено на реформу екстреної медичної допомоги. В пілотних областях України - Вінницькій, Тернопільській, Полтавській, Одеській, Донецькій та місті Києві – служби швидкої медичної допомоги отримають модернізовані диспетчерські служби, новий транспорт і обладнання, а також нову зарплату.

Якщо Черкащині доведеться трохи почекати, поки реформа швидкої медичної допомоги буде поширена на всю країну, то очікувати розбудову спеціалізованих медзакладів, вже не потрібно. Черкаський кардіоцентр одним із перших був оснащений сучасним медичним обладнанням. У 2019 році тут запрацює новий сучасний ангіограф, придбаний у межах урядової програми за умов співфінансування з місцевим бюджетом. Кожна людина може отримати допомогу цілодобово, а люди з гострим інфарктом міокарду – безкоштовне обстеження та стентування.

«Я не обіцяю дива всім та одразу. Так не буває, – заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. - Але я впевнений, поступово ми зможемо зробити життя у нашій країні кращим,» - додав він.

Всього за три роки буде відкрито 39 нових кардіоцентрів по всій країні. Продовжиться будівництво нових перинатальних центрів, буде добудована дитяча лікарня «Охматдит».

Що вже вдалося досягти?

Найбільш помітним результатом першого етапу медичної реформи стала реорганізація первинної ланки медичної допомоги.

У 2018-му році ми всі отримали можливість вільно, без жодних прив’язок до місця проживання, обрати лікаря та підписати з ним декларацію.

Сімейний лікар Канівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Сас Тамара Леонтіївна, яка вже підписала 1927 декларацій з пацієнтами, вважає, що завдяки реформі покращився контакт з пацієнтами, які відтепер мають можливість бути на постійному зв’язку з лікарем.

«Тепер ми маємо сучасні комп’ютери, де ведемо медичну документацію. Також введено он-лайн запис на прийом, що значно спрощує весь цей процес, – зазначає вона. - До реформи медицини я мала зарплату трохи більше мінімальної, а зараз вона виросла більше, ніж в два рази».

Загалом в Черкаській області в результаті національної кампанії «Лікар для кожної сім’ї» до кінця 2018 року декларації підписали понад 732 тисячі осіб. З них - 180 тисяч лише в Черкасах, а це дві третіх населення обласного центру.

Докорінно змінюється система фінансування первинної ланки медицини. Відтепер гроші виділяються не на посади лікарів, а на кількість пацієнтів, які виявили бажання обслуговуватися в тому чи іншому закладі охорони здоров’я, у того чи іншого лікаря. Гроші «пішли» за пацієнтами до амбулаторій сімейної медицини, і заклади, що приєднались до реформи, вже отримали збільшене фінансування від держави.

Уже навесні цього року в селах на Черкащині мають відкрити 23 амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Левову долю коштів, за які збудують об’єкти, становить державна субвенція.

Медична реформа вже має результати, а протягом 3-5 років, якщо вона буде впроваджуватися послідовно і системно, українці відчують нову якість медичних послуг – пацієнти отримають кваліфікованих лікарів, нормальні умови отримання допомоги, а лікарі матимуть нормальну, достойну заробітну плату.
Наверх