Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Цей день в історії 24 гру 2016 17:36

Цей день в історії. Перший автомобіль, створення Ку-клукс-клана, прем'єр опери "Аїда", перший автомобільний номер, народження В'ячеслава Чорновола. 24 грудня.

Цей день в історії. Перший автомобіль, створення Ку-клукс-клана, прем'єр опери "Аїда", перший автомобільний номер, народження В'ячеслава Чорновола. 24 грудня.359-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 7 днів. Іменинники - Данило, Лука, Никон. В Україні відзначають День працівників архівних закладів, а в Того - День економічного звільнення.

1773 - Після смерті халіфа і султана Мустафи III влада в Туреччині перейшла до його брата Абдул-Хаміда I, період правління якого відмічений помітним послабленням центральної влади і значними територіальними втратами.

1801 - У місті Кемборн (графство Корнуолл, Англія) Річард Тревітік продемонстрував роботу триколісної машини, що приводилась в рух при допомозі парового двигуна. Це був один з перших автомобілів у історії - він був достатньо потужний, щоб у причіпному вагоні перевозити до семи пасажирів. Згодом Тревітік удосконалив свій двигун і він став використовуватись для приведення в рух поїздів, кораблів і млинів.

1814 - У бельгійському місті Гент було підписано договір між Великою Британією і США, що завершував Другу англо-американську війну, яка почалась у 1812 році. Згідно з договором, котрий так і не вирішив спірні міждержавні питання, захоплені обома країнами території повинні були бути повернуті супротивнику і було заплановано створення міждержавної комісії для демаркації кордону між США і Канадою.

1851 - В пожежі, що охопила бібліотеку Конгресу США, згоріло близько двох третин з 55 тисяч книг, включаючи майже чотири тисячі книг, переданих бібліотеці президентом Томасом Джеферсоном. Бібліотека Конгресу була заснована в 1800 році, коли президент Джон Адамс виділив 5 тисяч доларів для придбання "книг, що можуть знадобитись в роботі Конгресу". Перша книга з'явилась в 1801 році, а 1802 році бібліотечний каталог вже налічував 964 томи і 9 карт. Через дванадцять років британці, що окупували Вашингтон і спалили Капітолій, знищили всі 3 тисячі книг з бібліотеки Конгресу.

1865 - У місті Пуласкі (штат Теннессі) групою ветеранів армії Півдня, котра зазнала поразки у громадянській війні 1861-65 рр., створено таємне товариство Ку-клукс-клан (ККК), котре базувалось на засадах расової вищості білих людей і ставило за мету протидіяти інтеграції чорношкірого населення південних штатів у суспільне життя країни. Першим керівником ККК, Великим магом, став кавалерійський генерал-конфедерат Натан Бедфорд Форрест.

1871 - В Каїрі відбулась прем'єра опери Джузеппе Верді "Аїда", замовленої турецьким губернатором Єгипту Ісмаїл-пашою для урочистостей з нагоди відкриття Суецького каналу.

1900 - У Лейпцігу вийшов перший номер нелегальної газети російських соціал-демократів "Іскра", яка відіграла важливу роль у створенні Російської соціал-демократичної робітничої партії. До першої редакції "Іскри" входили П.Аксельрод, В.Засулич, В.Ленін, Л.Мартов, Г.Плеханов і А.Потресов.

1903 - У Великій Британії видано перший автомобільний реєстраційний номер - табличку з номером A1 отримав герцог Рассел, брат філософа Бертрана Рассела.

1920 - У своєму останньому виступі на сцені італійський співак Енріко Карузо виконав партію Елеазара в опері Галеві "Дочка кардинала" в нью-йоркській Метрополіен-Опера.

1924 - Комінтерн постановив ліквідувати Українську компартію, а її членів прийняти до Компартії України, створеної в квітні 1918 року в Україні російськими більшовиками.

1926 - Міністр юстиції Італії Альфредо Рокко видав ряд законів, спрямованих на ліквідацію адміністративних і політичних інститутів демократичної системи, що дало можливість Беніто Муссоліні отримати всю повноту виконавчої влади і за кілька років стати диктатором Італії.

1966 - В результаті військового перевороту в Гані повалено владу президента Кваме Нкрума, духовного лідера панафриканізму і "африканського соціалізму".

1988 - Пісня «Every Rose Has Its Thorn» глем-рокової групи Poison піднялась на перший рядок чарту Billboard Hot 100. Це був перший і останній хіт групи, що досягнув такого успіху.

1989 - Незалежне румунське телебачення повідомило, що Ніколае і Єлена Чаушеску заарештовані при спробі втечі за межі країни.

1991 - Організація Об'єднаних Націй визнала Росію спадкоємницею СРСР - Російська Федерація зайняла місце СРСР в ООН і Раді Безпеки ООН.

1994 - П'ять бойовиків підпільного ісламського угрупування захопили в столичному аеропоту Алжира аеробус "А-300" компанії Ер-Франс, на борту якого знаходилось 230 пасажирів і членів екіпажу. За вимогою терористів аеробус вилетів до Франції і приземлився в аеропорту Марселя. 26 грудня він був узятий штурмом спеціальним підрозділом жандармерії: 4 терориста загинуло, а 25 пасажирів і 9 жандармів отримали поранення.

1995 - Президент Киргизії Аскар Акаєв отримав 73% голосів виборців і, перемігши свого основного суперника, лідера комуністів Абсамата Масалієва, що набрав 18% голосів, був удруге обраний президентом країни.

1997 - 62-річний письменник і режисер Вуді Аллен одружився на своїй прийомній дочці 27-річній Сун Ї Превін.

2004 - З російського космодром «Плесецьк» запущено на орбіту український супутник «Січ-1М» (супутник дистанційного зондування Землі; 2-й у серії супутників "Січ").

Народились

3 - Сервій Сульпіций Гальба, шостий римський імператор (з 6 червня 68 по 15 січня 69); з династії Сульпіціїв.

1167 - Іоанн Безземельний, англійський король (з 1199 р.) з династії Плантагенетів; підписав "Велику Хартію вільностей".

1491 - Ігнатій Лойола, іспанський священник, засновник Товариства Христа (орден єзуїтів, 1534); у 1622 році канонізований католицькою церквою.

1798 - Адам Міцкевич, польський поет (Пан Тадеуш, Дзяди) і громадський діяч.

1818 - Джеймс-Прескот Джоуль, англійський фізик, дослідник електромагнітних, теплових і кінетичних процесів у газах.

1868 - Емануїл Ласкер, німецький шахіст, другий чемпіон світу (1894-1921 рр.).

1886 - Майкл Кертіц (Міхай Кертеш), американський кінорежисер угорського походження, лауреат премії «Оскар» (Касабланка [1942]; Капітан Блад, Морський вовк).

1905 - Говард Робард Х'юз, американський підприємець, інженер, піонер авіації.

1906 - Джеймс Хедлі Чейз (Рене Брабазон Ремонд), англійський письменник, автор детективів (Погані новини від ляльки, Весь світ у кишені, Мертві завжди самітні).

1922 - Ава (Лавіна) Гарднер, американська актриса (Землетрус, Довге гаряче літо, Ніч ігуани), один із символів Голівуду 1940-50-х років; колишня дружина Мікі Руні, Арті Шоу, Френка Сінатри.

1934 - Степан Месіч, хорватський державний діяч, останній президент СФРЮ, президент Хорватії (з 2000 р.).

1937 - В'ячеслав Максимович Чорновіл, український політик, дисидент, публіцист; Герой України (2000).

1946 - Леонід Філатов, російський театральний і кіноктор (Екіпаж, Ярослав Мудрий, Забута мелодія для флейти, Сповідь його дружини, Місто Зеро, Сучі діти), письменник (Казка про Федота-стрільця), режисер (Сучі діти).

1957 - Хамід Карзай, президент Афганістану (з 2004 р.).

1961 - Ільхам Гейдарович Алієв, 4-й президент Азербайджану.

1971 - Рікі Мартін, пуерто-ріканський поп-співак.

1974 - Марсело Салас, чилійський футболіст.

1981 - Діма Білан (Віктор Миколайович Бєлан), російський поп-співак.

Померли

1524 - Васко да Гама, португальський мореплавець, відкривач шляху до Індії через Атлантичний океан навколо Африки; 6-й губернатор Португальської Індії і 2-й Віце-король Індії (з 1524 р.).

1863 - Вільям (Мейкпіс) Теккерей, англійський письменник (Ярмарок марнославства, Книга снобів).

1927 - Володимир Михайлович Бехтерєв, російський невропатолог, психіатр, психолог, фізіолог, морфолог.

1982 - Луї Арагон, французький поет (Ніж у серце, Поети), письменник (Падіння і велич французів, Комуністи), учасник Руху опору в роки Другої Світової війни.

1993 - Іван Семенович Козловський, український оперний співак (ліричний тенор), народний артист СРСР (1940), Герой Соціалістичної Праці, лауреат двох Сталінських премій, п'яти Ленінських та Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка.

1997 - Тосіро Міфуне, японський кіноактор ("Сім самураїв").
Наверх