Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Надзвичайні події 01 бер 2019 12:00

Жертвою може стати кожен: Як гіпнотизери дурять довірливих українців

Жертвою може стати кожен: Як гіпнотизери дурять довірливих українцівЗлодій вводить в оману, показує гроші, але не дає їх, а продавець відраховує йому здачу.

Полтавчанин Артем Даниленко кожен день працює з великим потоком людей. Але часто серед них може виявитися і шахрай. Найчастіше, розповідає, ці злодії виглядають, як звичайні люди, але ввівши в оману, гіпнотизують і обкрадають.

Так сталося і з ним, його обдурили на суму понад 200 гривень. Артем Даниленко розповідає: "До мене зайшов чоловік в магазин, який відразу навідними питаннями намагався якось мене вибити з колії, у нього це не сильно виходило, потім почалися всякі заморочки, типу показати той товар, показати цей і ось цей зоровий контакт він і збив з пантелику, коли, я не пам'ятаю як все це сталося, я тільки пам'ятаю товар, який я йому продав".

Але це, каже, не єдиний випадок, такі шахрайства зустрічаються і з його колегами. Схема завжди одна: злодій вводить в оману, показує гроші, але не дає їх, а продавець відраховує йому здачу. І до поліції, каже, не звертався, адже на камерах спостереження видно, як сам відрахував гроші. "Він просто помахав у мене грошима перед очима і просто на просто їх не дав, а я йому зверху дав здачу такою самою купюрою". "Заяви сенсу немає писати, навіть якщо і була схемка, ніхто нічого б не прийняв, я сам йому віддав гроші"

Психолог Кіра Сєдих, говорить, що це дуже складна техніка, яку супроводжує одночасно ряд жестів і питань. Вводячи таким чином свідомість в оману, людина стає легкою здобиччю для злодія. "Вона може щось робити, якісь рухи, щось показувати перед очима, при цьому вона каже зовсім інший текст, який не стосується того, що тут відбувається і тоді ми намагаємося, наша свідомість, наша психіка зрозуміти, яку інформацію вона отримує".

До поліції звернень про шахраїв-гіпнотизерів не надходило, - кажуть правоохоронці. Зате, схожі скарги є. Вони мають поодинокий характер, це такі, як ворожіння, коли людина потрапляє в залежність і практично все з хати виносить і віддає, тому, що там є загроза, якщо не віддаси гроші, то там загинуть твої близькі, тобто йде така психологічна обробка цієї людини.

Щоб не стати черговою жертвою гіпноз-шахрайства, психологи радять ні в якому разі не дивитися в очі підозрілій людині і спробувати відвернути свою увагу на будь-який інший предмет. А в поліції відзначають, - обов'язково писати заяви в правоохоронних органів.
Наверх