Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 03 бер 2019 15:00

За продаж первоцвітів каратимуть і продавців, і покупців

За продаж первоцвітів каратимуть і продавців, і покупцівЕкологи і правоохоронці нагадують, що продаж підсніжників, пролісків та інших видів первоцвітів, занесених до Червоної книги, карається штрафами від 510 до 3655 гривень. Причому карають не тільки продавців, а й покупців первоцвітів.

Квіткові браконьєри щороку знищують майже 20 мільйонів підсніжників та інших ранніх лісових квітів, а також черемші, тобто цибулі ведмежої, крокусів і сон-трави. Лише один екземпляр незаконно зірваної рослини має передбачену компенсацію за її знищення у сумі від 49 до 62 гривень.

Як повідомили у Мінекології, тільки за останній рік українські суди винесли майже 200 "квіткових" вироків. Серед оштрафованих, окрім продавців, ще й покупці. Екологи закликають кожного, хто помітив нелегальну торгівлю підсніжниками, телефонувати до поліції, яка зобов'язана відреагувати і скласти на порушника адмінпротокол.

Як заявив голова екологічного підкомітету Верховної Ради Іван Рибак, який неодноразово через ЗМІ закликав мешканців Карпатського регіону та інших територій із шаною ставитися до червонокнижних весняних квітів, законопроект про врегулювання продажу первоцвітів Верховна Рада навіть не розглядає. Хоча дачники, які вирощують первоцвіти на продаж, вимагають права на їх реалізацію. Але та обставина, що підсніжники, проліски, фіалки, конвалії ростуть не у дикій природі, а у когось на городі, їх червонокнижність, а відповідно й адмінштрафи, під час продажу не скасовує, наголошує Іван Рибак.

За його словами, нашим людям потрібно звикати до європейських норм ставлення до природи, шанувати самим і вчити дітей насолоджуватися красою українських лісів та гір. Милуватися їхньою унікальною флорою, не втручаючись у біосистеми, зберігаючи ці природні ландшафтні шедеври для наступних поколінь.
Наверх