Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Економіка 30 бер 2019 06:00

В Україні зростає попит на вирощування ожини

В Україні зростає попит на вирощування ожиниЗа останні роки в Україні спостерігається позитивна тенденція зацікавленості ожиною, як садівниками-аматорами, так і приватними підприємцями.

У багатьох країнах цю ягоду вирощують у промислових масштабах. Лідером з вирощування ожини є Північна Америка — понад 65 тис. тонн, з яких у США — 35 тис. тонн. У цій країні діють селекційні програми, які удосконалюють вже існуючі та створюють нові сорти ожини.

Європа вирощує 47 тис. тонн ожини, у тому числі Сербія — 27,5 тис. тонн, Угорщина — 13 тис. тонн. Значний обсяг цієї ягоди виробляють в Англії, Румунії, Польщі, Німеччині і Хорватії.

Ожина вважається найурожайнішою з усіх напівчагарників, дуже витривала і цінна культура. Водночас систематично недоглянута ожина стає злісним бур’яном, особливо в районах з дерново-підзолистими та лісовими ґрунтами.

Зимостійких сортів ожини не існує. Про це необхідно пам’ятати господарствам, які починають вирощувати цю ягоду. На зиму кущі ожини необхідно укривати, радить агротехнолог-консультант Ганна Луцько.

Загалом ожина стійка до хвороб і шкідників, має потужну кореневу систему, тому за грамотно обраної технології вирощування труднощів не викликає.

Експерт також радить використовувати для ожини спеціальну систему опори (поворотні шпалери), яка за потреби допомагає укладати та підіймати рослини.
Наверх