Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 10 бер 2019 11:00

В області розпочалася кампанія зі збереження першоцвітів

В області розпочалася кампанія зі збереження першоцвітівЩороку у весняний період проводиться кампанія зі збереження та охорони популяцій ранньоквітучих видів рослин. В рамках кампанії на Черкащині заплановані заходи з охорони першоцвітів, боротьби із незаконним збиранням та торгівлею, проведення широкої інформаційної кампанії.

Розпускання квітів першоцвітів відбувається до появи листя на деревах. Підсніжник складчастий, підсніжник звичайний (білосніжний), сон-трава, шафран сітчастий, цибуля ведмежа, вовчі ягоди пахучі, тюльпан дібровний, проліски дволиста та сибірська, ряст Маршала, ряст порожнистий та ущільнений, горицвіт весняний, конвалія травнева – це не повний перелік ранньоквітучих видів, що зустрічаються на Черкащині. Усі ці рослини знаходяться на межі зникнення, більшість з них занесена до Червоної книги України.

Збирання першоцвітів має несприятливі наслідки для популяцій, адже крім фактично знищення рослин вони не мають можливості утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні особини, ламаються стебла та бруньки.

Крім того, ці ранньоквітучі рослини є єдиними джерелом живлення для багатьох видів комах.

Згідно з чинним законодавством, здійснюючи збирання та торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: “Про рослинний світ”, “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону Книгу України”.

Відповідальність за порушення законодавства в сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України тягне за собою відповідальність. Зокрема, порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 – 1700 грн). Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 – 3655 грн) з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

За інформацією Управління екології природних ресурсів облдержадміністрації
Наверх