Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 19 бер 2019 11:00

МОЗ обмежить купівлю антибіотиків без рецепту

МОЗ обмежить купівлю антибіотиків без рецептуВ ході засідання 6 березня Кабінет Міністрів України затвердив рішення, яке передбачає обмеження безрецептурного доступу до антибіотиків. Наступні кроки в рамках прийнятого рішення оголосять в МОЗ.

Прийнята постанова передбачає, що до кінця другого кварталу 2019 року МОЗ розробить нормативні акти, згідно з якими купити антибіотики можна буде тільки за рецептом. Рішення викликане тотальним звиканням населення до протимікробних препаратів (антибіотикорезистентності, - ред.).

Також буде затверджено список інфекційних захворювань і хвороб, при яких лікарі матимуть право рекомендувати приймати антибіотики.

МОЗ збере і систематизує інформацію про те, які антибіотики і як часто споживають українці.

У період з 2019 по 2020 рік МОЗ зобов'язаний затвердити спеціальний Лист призначень антибіотиків під час надання медичної допомоги в амбулаторних умовах.

Щоб рекомендації щодо застосування антибіотиків в Україні і Євросоюзі збігалися, Міністерство охорони здоров'я має розробити порядок впровадження контролю за випадками, коли українцям будуть радити брати протимікробні препарати.

ДОВІДКА. Антибиотикорезистентности (від антибіотик і резистентність) - феномен стійкості штаму збудників інфекції до дії одного або декількох антибактеріальних препаратів, зниження чутливості (стійкість, несприйнятливість) культури мікроорганізмів до дії антибактеріального речовини.
Наверх