Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 17 бер 2019 11:00

Стало відомо, як українців позбавлятимуть субсидій

Стало відомо, як українців позбавлятимуть субсидійСубсидій будуть позбавляти за заборгованість по комуналці станом на травень. Однак кількість одержувачів держдопомоги може також порідшати після спеціальної перевірки, яка відсіє до 30% "нечесних" субсидіантів.

Таку думку висловив експерт з питань ЖКГ Андрій Нікончук, посилаючись на проект Мінсоцполітики.

Будуть повністю позбавляти субсидії громадян зі статусом безробітних, які при цьому або працюють неофіційно, чи є "заробітчанами", для яких оплата комуналки - не проблема.

Таким чином, вважають автори законопроекту, бюджет може зберегти до 10 мільярдів, які витрачають на надання держдопомоги українцям.

Нікончук розповів, що інспекторам дадуть право контролювати онлайн реальні доходи та фактичне проживання субсидіантів зі статусом безробітних, але які претендують на отримання державної допомоги.

Експерт додав, що від ідеї ходити по квартирах з перевіркою раніше в Мінсоцполітики відмовилися, оскільки такий моніторинг здатний фактично сприяти зростанню корупції в соцсфері.

При цьому консультант з питань соціального захисту Інституту місцевого розвитку Антон Левицький переконаний, що "нечесних" одержувачів субсидій не більше 2-3%.

Додамо, що обидва експерти вважають правильним введення норми про стягнення незаконно нарахованих виплат через суд.

Нагадаємо, що для прийняття рішення про надання держдопомоги всього передбачено три види перевірки: первентивна (коли людина звертається за субсидією), поточна (дивляться наявність додаткового доходу під час отримання виплат) і ретроспективна (моніторять виплати за останні 3 роки).
Наверх