Інформація / Устименко Олег
02 травня 2019 15:00
Була білою, а стала фіолетовою: В Україні вивели нові сорти картоплі
Селекціонери з села Немішаєве Київської області вивели два особливих сорти картоплі - рожеву "Солоху" і фіолетову "Хортицю". На їх створення вчені витратили 10 років.
Процес вирощування кольорової картоплі копіткий: спочатку паростки розвиваються в лабораторних умовах в пробірках. А після того, як наберуть достатньо сил, відправляються в спеціальні холодильники.
- І лише коли на вулиці настає необхідна температура, ми пересаджуємо картоплю у відкритий грунт, - розповідає лаборант Ірина Тимошенко. - Таку картоплю можна сміливо подавати в пюре, в тушкованому вигляді, дитячому харчуванні, чіпсах та інших стравах. Вона нічим звичайній картоплі не поступається, а за смаком і корисністю навіть краще.
Завідуюча відділом науково-інформаційного та консалтингового забезпечення Інституту картоплярства НААН Світлана Шмунь запевняє - в фіолетовій і рожевій картоплі містяться антиоксиданти, які виводять з організму шкідливі речовини. А при регулярному вживанні перешкоджають старінню людини.
Є й протипоказання: вона не рекомендується людям зі зниженим тиском. А ось для людей, які страждають від підвищеного тиску, виявиться корисною.
За смаком "Солоха" і "Хортиця" нагадують горіх. Це вдалося отримати, схрестивши дикі африканські і екваторіальні сорти картоплі.
Купити урожай диво-картоплі можна в спеціалізованому магазині в Немішаєвому, що належить НААН. Ціна 10 грн за кіло. А в інтернеті "заламують" за півкіло "Хортиці" 60 гривень, а за "Солоху" - 68 гривень.
Чи заполонить кольорова картопля поля всієї країни? Поки незрозуміло. Але любителі вирощувати екзотику на своїх городах і в теплицях вже взяли собі "Хортицю" і "Солоху" на озброєння, і відгуки про неї поки позитивні.
Процес вирощування кольорової картоплі копіткий: спочатку паростки розвиваються в лабораторних умовах в пробірках. А після того, як наберуть достатньо сил, відправляються в спеціальні холодильники.
- І лише коли на вулиці настає необхідна температура, ми пересаджуємо картоплю у відкритий грунт, - розповідає лаборант Ірина Тимошенко. - Таку картоплю можна сміливо подавати в пюре, в тушкованому вигляді, дитячому харчуванні, чіпсах та інших стравах. Вона нічим звичайній картоплі не поступається, а за смаком і корисністю навіть краще.
Завідуюча відділом науково-інформаційного та консалтингового забезпечення Інституту картоплярства НААН Світлана Шмунь запевняє - в фіолетовій і рожевій картоплі містяться антиоксиданти, які виводять з організму шкідливі речовини. А при регулярному вживанні перешкоджають старінню людини.
Є й протипоказання: вона не рекомендується людям зі зниженим тиском. А ось для людей, які страждають від підвищеного тиску, виявиться корисною.
За смаком "Солоха" і "Хортиця" нагадують горіх. Це вдалося отримати, схрестивши дикі африканські і екваторіальні сорти картоплі.
Купити урожай диво-картоплі можна в спеціалізованому магазині в Немішаєвому, що належить НААН. Ціна 10 грн за кіло. А в інтернеті "заламують" за півкіло "Хортиці" 60 гривень, а за "Солоху" - 68 гривень.
Чи заполонить кольорова картопля поля всієї країни? Поки незрозуміло. Але любителі вирощувати екзотику на своїх городах і в теплицях вже взяли собі "Хортицю" і "Солоху" на озброєння, і відгуки про неї поки позитивні.