Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 02 кві 2019 12:00

Медична реформа: Які зміни очікують на українців з квітня

Медична реформа: Які зміни очікують на українців з квітняЗ 1 квітня в рамках програми "Доступні ліки" починають діяти електронні рецепти. Отримати їх можна у лікаря, з яким підписано декларацію. Видавати по цих рецептах будуть препарати проти серцево-судинних захворювань, діабету II типу і бронхіальної астми.

"Запуск електронного рецепта став можливий завдяки переходу програми "Доступні ліки" в Національну службу здоров'я України. Це дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом в будь-якій аптеці, що має договір з НСЗУ, без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий. Тому, програма стане ще доступніше для пацієнтів", - пояснило МОЗ України на своєму офіційному сайті.

Також в квітні завершується перехідний період на нову модель фінансування за принципом "гроші йдуть за пацієнтом". З цього часу послуги, надані медичними установами первинної допомоги пацієнтам, які підписали декларації, буде оплачувати Національна служба здоров'я.

Підписати з лікарем декларацію можна в будь-який момент: кінцевого терміну для цього не передбачено. Що стосується екстреної медичної допомоги, на виклики вона буде приїжджати до всіх пацієнтів, які потребують її послуги. При цьому неважливо, підписана декларація з лікарем чи ні. "У разі невідкладного стану пацієнтам, які не обрали свого лікаря або перебувають у відпустці або відрядженні, сімейний лікар, терапевт або педіатр надасть медичну допомогу безкоштовно. Це регламентується Наказом МОЗ №503 "Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, і форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу", - зазначають у МОЗ.
Наверх