Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 12 травня 2019 08:00

12 травня - День матері: Історія та традиції свята

12 травня - День матері: Історія та традиції святаВ Україні День матері святкують у другу неділю травня. У 2019 році цей день припадає на 12 травня.

Цього дня святкують також США, Німеччина, Італія, Туреччина, Австралія, Японія, Бельгія, Данія, Фінляндія, Естонія, Бразилія, Мальта, Кіпр.

Першими прототипами Дня матері вважають грецькі містерії на честь Великої матері богів. Тоді до неї зверталися із проханням про багатий врожай, народження спадкоємців і дякували за те, що вона дала раніше.

Сучасна концепція Дня матері, присвяченого кожній матері, з'явилася наприкінці XIX століття у США. Пацифістка Джулія Ворд Гоув у 1872 році запропонувала заснувати день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі, але її проект залишився у вигляді ідеї.

Незабаром співвітчизниця Гоув, Анна Джарвіс, дала розвиток планам Гоув. Переживши раптову смерть матері, жінка вирішила увічнити її пам'ять усенародним святом, завдяки якому кожна дитина зможе сказати мамі важливі слова любові і подяки.

Свій проект Джарвіс надіслала в державні інстанції, і в 1910 році День матері вперше було проголошено штатом Вірджинія. Поступово ініціативу підхопили інші штати. У 1914 році президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня Днем матері.

Незабаром свято розширило кордони. Після Першої світової війни День матері почали святкувати в інших країнах, насамперед – у європейських.

Українці вперше відсвяткували День матері в 1930 році у Львові. Але в 1940-х роках свято було скасовано. Офіційно в Україні його заснували указом президента від 10 травня 1999 року.

Важливо цей день, за можливістю, провести разом із мамою. Можна прогулятися у парку, відвідати кафе або подивитися фільм у кінотеатрі. Також прийнято дарувати матерям невеликі презенти або листівки зі словами вдячності та побажаннями.
Наверх