Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 16 травня 2019 08:47

16 травня - День вишиванки: Історія і традиції свята

16 травня - День вишиванки: Історія і традиції святаДень вишиванки проводиться у третій четвер останнього місяця весни. Таким чином, цьогоріч це 16 травня.

Вперше з ініціативою відзначати День вишиванки в Україні виступила 2006-го студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк. На цю ідею її надихнув зовнішній вигляд друга, який постійно носив вишиванку. Дівчина вирішила сама втілити в життя цікаву традицію та запропонувала своїм однокурсникам в один із днів прийти на заняття у національній сорочці. Тоді у вишиванки вбралися і студенти, і викладачі. Незабаром ця студентська ініціатива хвилею прокотилася всією Україною.

У День вишиванки сценарій цілком передбачуваний: усі бажаючі просто вбираються у вишиванки. Наприклад, на День вишиванки афіша заходів у Києві пропонує увазі жителів і гостей столиці показ вишиванок "ВишіванкаDAY", який пройде на Поштовій площі за участю відомих українців, зірок шоу-бізнесу та ведучих телеканалу "Україна".

2019-го головним трендом є вишиванки з гумкою посеред рукава. Також слід виділити яскраву палітру — вишиванки зеленого, бордового, рожевого кольорів.

Що символізує колір вишиванки:

Білий колір — символ невинності та оберіг від нещастя.

Червоний — символізує любов до людини, життя, енергію сонця, радість.

Чорний колір — багатство і добробут.

Зелений — жіночий колір.

Синій колір — символ неба і води, звільнення від недуг і душевний спокій.

Золотий або жовтий — символ меду і пшениці, добробуту, достатку, багатства та радості.
Наверх